Salg af ornesæd fordoblet

Dansk ornesæd står i høj kurs

Genrefoto.

Dansk ornesæd er populært i udlandet. Det kan mærkes hos viksomhed i Horsens.

Hatting KS i Horsens nyeder godt af danske orners succes i udlandet. Der er de nemlig vilde med sæd fra danske orner.

-  Vi har indenfor det seneste år fordoblet vores salg til udlandet - især Tyskland og Holland, fortæller direktør Per Nyby Pedersen til P4 Østjylland.

En af forklaringer ifølge direktøren kan skyldes, at danskerne er gode til at avle på egenskaber, der matcher den økonomiske virkelighed.

- Vi ved, vi f.eks. har begrænsede ressourcer, og foder er en meget stor omkostning, når der produceres slagtesvin. Derfor er det interessant at få dyr, der udnytter foderet betydeligt bedre - og der er vores dyr suveræne i forhold til udlandets, siger han til P4 Østjylland.

Med successen øjner han nye muligheder i det store udland. Markeder som Kina, Rusland og Sydamerika er i kikkerten. Men selvom en stor del af dyrene skulle ende i udlandet, så vil det ikke gå udover de danske alvsegenskaber, mener Per Nyby Pedersen.

- De bedste dyr bliver fortsat brugt i Danmark - hvor de skal udnyttes til det videre arbejde. Det er om ikke anden sortering, vi eksporterer, så dog ikke det allerbedste materiale. Det bliver fortsat her i landet, siger Per Nyby Pedersen.