To pengekurerer dømt for transport af 34 millioner kroner

Retten i Aarhus sender to mænd i fængsel for deres rolle som pengekurerer i større østjysk narkosag

De to mænd kan nu se frem til flere år bag tremmer. Genrefoto.

To mænd har onsdag tilstået hæleri for millioner af kroner og fået domme på flere års fængsel ved Retten i Aarhus i forbindelse med en større østjysk hash-sag, der tog sin begyndelse tilbage i marts måned, hvor 15 personer blev anholdt i en nøje planlagt aktion.

Læs også 35-årig fængslet i stor sag om 840 kilo hash

Mændene på 43 og 41 år er dømt for at have ageret pengekurerer og transporteret mange millioner kroner. Sagen indgår i et større kompleks, hvor flere allerede er dømt.

Hentede 34 millioner kroner i Horsens

Den 43-årige hentede i løbet af en periode på ni måneder frem til februar i år 34 millioner i Horsens og kørte til Sverige, hvor han bor.

Pengene blev vekslet til euro, og i hvert fald nogle af dem blev overdraget til kumpanen, den 41-årige, som transporterede pengene videre til Holland og Spanien.

Læs også Arkæologerne jubler: Unik vikingegrav fundet i Aarhus

Mændene har ud over hælerisigtelsen været sigtet efter straffelovens narkobestemmelse. Politiet og anklagemyndigheden mener nemlig, at pengene stammer fra hashhandel.

- Men vi har vurderet, at vi ikke kunne bevise, at de var klar over det, fortæller anklager Morten Rasmussen.

Men hvor anklagemyndigheden var tilfreds med en tilståelse for hæleri, så var den 43-årige ikke tilfreds med sin dom.

Læs også Næsten dobbelt så mange aflyste operationer som forrige år

Han mener, den er for hård, og han har anket til Vestre Landsret med påstand om formildelse. Den 41-årige har valgt at acceptere byrettens afgørelse.

Mændene, der har irakisk baggrund, men bor i Sverige, er desuden blevet udvist.

Sagen begyndte i marts

Sagen begyndte 27. februar, hvor den 43-årige blev anholdt som den første af flere.

- Han blev i første omgang fængslet i isolation, så de andre ikke ville finde ud af, at der var gang i en aktion, fortæller Morten Rasmussen.

Læs også Kaos-kryds laves om: Politiet har skiftet mening

Den 7. marts blev et større antal personer anholdt. 15 af dem blev efterfølgende varetægtsfængslet.

Med onsdagens dom er otte personer blevet dømt i sagen. Blandt andet en mand fra Arben, som i slutningen af oktober fik fem års fængsel for at have håndteret 2,7 ton hash.

Senest blev en 35-årig mand fra Horsens tirsdag dømt i sagen. Han blev ved Retten i Aarhus idømt tre år og seks måneders fængsel for sin rolle i at have transporteret 840 kilo hash. De store mængder hash blev over flere gange flyttet fra et industriområde i Horsens og ind til et lager på Strandgade mere centralt i byen.

De store mængder hash blev flyttet fra Saturnvej i det sydlige Horsens og hen til et lager på Strandgade mere centralt i byen. Foto: Google Maps

Derudover sidder flere personer fortsat varetægtsfængslet i sagskomplekset. Anklagemyndigheden har endnu ikke taget stilling til, om der skal rejses tiltale mod dem.