'Operation Hubris': Narkosmugler i millionklassen får 13 års fængsel

En 28-årig mand blev torsdag i Retten i Horsens idømt 13 års fængsel for at have været med til at smugle omkring 25 kilo kokain fra Danmark til Norge.

En østjysk mand påtog sig arbejdet som lagerassistent og spejder for bagmanden, da der skulle smugles 25 kilo kokain fra Danmark til Norge. Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix

En 28-årig mand erkendte ved Retten i Horsens torsdag at have modtaget, ompakket og transporteret cirka 25 kilo kokain i den såkaldte 'Operation Hubris'-sag. 

Den tilståelse udløste prompte en fængselsdom på 13 år.

- Der er tale om nøje organiseret indsmugling af hård narkotika, som den 28-årige har deltaget i, og jeg er tilfreds med, at det mundede ud i en lang fængselsstraf, siger specialanklager i Særlig Efterforskning Vest, Lars Petersen.

Læs også Passagerer vender tilbage: Molslinjen fordobler færgekapacitet

Operation Hubris

Sagen, som manden nu er dømt i, går under navnet Operation Hubris, hvor den 28-årige blev anholdt den 15. januar sammen med to yderligere medgerningsmænd.

Det var lykkedes efter et tæt samarbejde mellem Særlig Efterforskning Vest, der anholdte den 28-årige og en anden dansk mand i Horsens-området, og det norske politis specialenhed Kripos, der anholdt en norsk mand.

Det var ved Retten i Horsens, at den 28-årige torsdag modtog sin straf. Foto: Google Street View

Den 28-årige er nu dømt for at have modtaget, ompakket og transporteret cirka 25 kilo kokain til den norske mand.

- Vi var så langt fremme, at vi valgte at slå til, ransage og lave de anholdelser i Danmark i går, og i Norge i dag, sagde politiinspektøren fra Særlig Efterforskning Vest i Aarhus, Brian Voss Olsen, til TV2 ØSTJYLLAND umiddelbart efter anholdelserne den 15. januar.

I alt blev der i Operation Hubris beslaglagt over 4 tons hash, 196 kg amfetamin, 71,5 kg kokain, 45 kg MDMA og 25 kg heroin, skriver Kripos. Man udelukker ikke, at Operation Hubris kan føre til flere anholdelser.

- Vi vil gerne bekæmpe den internationale kriminalitet, og det er det her udslaget af, sagde politiinspektør Brian Voss Olsen.

Læs også Dyreparker udskyder alligevel åbning: - Det er dybt frustrerende

Spejder og lagermand

Den 28-årige lejede en længe på en gård ude på landet nær Horsens. Her sørgede han blandt andet for at ompakke og afspritte kokainen ved modtagelse, hvorefter en kurér kom for at bringe stoffet til Norge. Spritten skulle slette spor. 

Desuden var han en slags spejder, fremgår det af den forklaring, som han ifølge specialanklager Lars Petersen har givet i retten.

Stoffet var anbragt på en lastvogn, der skulle med færgen fra Hirtshals til Kristianssand. 

I den forbindelse kørte den 28-årige i forvejen. Han fungerede som overvåger og skulle rapportere til bagmanden, såfremt Skat havde kontrollører ude, oplyser specialanklager Lars Petersen.

Den dømte er Max Vollmer Nielsen. Han har modtaget dommen. Han var i øvrigt prøveløsladt fra en tidligere narkosag.

Læs også Østjyde i genåbnet Kina: Jeg vil ikke hjem til isolation i Danmark