Oliespild i Kattegat: Sådan arbejder Forsvaret lige nu

Flere skibe og fly er i brug for at lokalisere lækket olie fra et stort fragtskib

01:29

Fredag aften gik det portugisiske containerskib Victoria på grund i Kattegat ved Fyns hoved, og siden har myndighederne arbejdet på at begrænse skaderne af oliespild fra skibet. Det arbejde pågår stadig.

Hos Forsvarets Operationscenter i Aarhus holder man nøje øje med udviklingen og forsøger at danne sig et overblik ved hjælp af et kort, som viser begivenheder fra de seneste 48 timer.

- Det er et forholdsvis stort fragtskib, der er 180 meter langt. Flængen er på 50 m gange 20 cm i bredden, og den er lige over dieselolie-tanken. Heldigvis er olien meget fast nu på grund af de lave temperaturer, så det kommer ikke ud af tanken mere, siger Jesper Storhøj Sørensen, vagtholdsleder ved Forsvarets Operationscenter i Aarhus, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Læs også Yderligere mandskab sendes til Endelave efter olieudslip

Fokus er lige nu på at få fly i luften, der kan danne sig et overblik over, om der er store plamager af olie på havet, og så holdes der et vågent øje med især Endelave og Horsens-kanten.

- Vores formodning er, at olien vil bevæge sig i retning af Endelave og den jyske østkyst, siger Jesper Storhøj Sørensen.

Du kan se hele interviewet med vagtholdslederen øverst på siden.   

Der findes synlige beviser på olien på Endelave.  Foto: Lene Thomsen, biolog hos Horsens Kommune

Det strandede fragtskib Victoria befinder sig lige nu ved den røde prik.  Foto: Google Maps