Ny hjælp til unges misbrug

Unges misbrug skyldes ofte problemer i hverdagen. Det skal behandlingen tage højde for, siger Socialstyrelsen efter behandlingstests i blandt andre Aarhus Kommune og Horsens Kommune

Seks kommuner har haft succes med at teste tre nye behandlingsmetoder til unge med stofmisbrug.

Socialstyrelsen søsatte de tre behandlingsprojekter i 2010 og fællesnævneren for dem er, at kommunerne ikke bare fokuserer på misbruget, men også hjælper med de andre problemer i de unges liv, fortæller Socialstyrelsens specialkonsulent Gitte Bossi-Andersen.

- Misbrug blandt unge er ofte et symptom på, at de ikke trives, og der er andre problemstillinger i deres liv, siger Gitte Bossi-Andersen.

De nye behandlingsmetoder: U18, U-Turn og MST-SA, hjælper teenagerne, ved at inddrage alle aspekter af de unges liv. I stedet for at behandle misbruget isoleret set, tager man også hånd om andre problemer, der for eksempel er i skolen og i familien.

Ifølge Socialstyrelsen er metoderne effektive. Testkommunerne har oplevet, at andelen af unge, som har røget hash to eller flere gange om ugen er faldet fra 59 til 26 procent. Derudover oplever Socialstyrelsen, at metoderne er populære blandt de unge.

Blandt de seks kommuner er Aarhus Kommune og Horsens Kommune. Her har man valgt at fortsætte helt eller delvist med brug af modellerne.

- De unge misbrugere ser ikke sig selv som misbrugere - de ser sig selv som unge. Derfor er de glade for, at metoderne er helhedsorienterede, siger Gitte Bossi-Andersen.

Gitte Bossi-Andersen vil ikke forklejne den indsats, der er i de kommuner, som ikke har været med i forsøgsprojektet. Dog mener hun, at de nye metoder i højere grad fokuserer på helheden i problemet og tillid til behandlerne, hvilket gavner de unge.

- De unge har brug for at komme i behandling et sted, hvor de kan føle sig trygge og har tillid til at åbne op og fortælle, hvad de går og bøvler med, siger Gitte Bossi-Andersen

80_percent

play Biolog: Vi skal turde tro på, at dyrene kan passe sig selv

bil og josefine

Cykelsti stopper brat: Cyklister må køre på fragthovedåre

Omsorg (3)

Kolleger rørt til tårer: Hospice-sygeplejerske anerkendt med omsorgspris

HUSK PSYLLIUM-FRØSKALLER

Tilbagekalder naturlægemiddel: Tre er døde

def_thumb,50_percent

play På en villavej levede en mand i et affaldsbjerg, indtil naboerne gjorde et ubehageligt fund

Skærmbillede 2021-04-15 kl. 13.52.05

Veteranbus kendt fra TV: Nu kan den blive din

Dagens mest læste