Maja læser højt for hunden Smut - for få kender tilbuddet

Over 50 frivillige læsehunde står klar til at hjælpe børn med læsevanskeligheder, men for få kender til tilbuddet. Mor mener, flere kan have gavn af det

- Jeg synes, det er hyggeligt, at man bare kan sidde og kæle med en hund, imens man læser.

Sådan siger syvårige Maja Stausgaard Hansen fra Horsens.

Hun er bare ét ud af en række børn, der lige nu får læsehjælp via Foreningen Læsehunde, som er en frivillig forening med flere end 50 læsehunde, der hjælper børn med læsevanskeligheder.

quote Hvis I er trætte af at læse, så kan det faktisk være meget mere rart at læse for en hund, fordi de siger ikke, at det er forkert, og så kan man blive meget bedre.

Maja Stausgaard Hansen

- Det giver hende noget glæde og noget succes. Hun fortæller selv om, at hun er glad for at læse for Smut, for han retter ikke på hende, siger Maja Stausgaard Hansens mor, Line Stausgaard Hansen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Sidste år fik 244 børn hundehjælp til læsningen gennem foreningen. Men selvom Maja Hansen og andre børn er glade for læsehundene, så er der en række ledige pladser i Østjylland.

Ifølge foreningen er der for få, der kender til tilbuddet. 

Sidste år fik 244 børn hundehjælp til læsningen gennem Foreningen Læsehunde.
Sidste år fik 244 børn hundehjælp til læsningen gennem Foreningen Læsehunde.

- Når vi fortæller om det til vores familier og venner, så er der ikke særlig mange, der kender til det. Så det er ikke bare hos vores målgruppe, men i bred forstand, at der ikke er nok, der ved, at vi findes, siger stifteren af Foreningen Læsehunde, Signe Tholstrup Andreasen.

Hun bakkes op af Line Stausgaard Hansen:

- Jeg tænker, at alt for få kender det. Det har i hvert fald været min oplevelse, når jeg har fortalt, at Maja skulle afsted nu her. Der var ikke nogen, der havde hørt om det før. Det synes jeg er rigtig ærgerligt, for jeg synes, det er et rigtig godt tilbud, som jeg tænker, at mange kunne have godt af. 

Et gratis tilbud til børn

Foreningen Læsehunde har flere end 50 såkaldte læseteams fordelt over det meste af landet, og flere steder melder de om ledige pladser.

Et forløb med en læsehund består af seks sessioner, hvor børnene skal læse højt for en hund.

Smut er en såkaldt læsehund. Maja Staugaard Hansen læser højt for hunden, som til gengæld lytter helt ukritisk.
Smut er en såkaldt læsehund. Maja Staugaard Hansen læser højt for hunden, som til gengæld lytter helt ukritisk.

De børn, der kommer hos læsehundene, kan have faglige problemer med læsning, manglende selvtillid til at læse højt i skolen eller andre problemer, der gør det svært for dem at læse.

Men her kan hundene noget særligt i forhold til mennesker, mener stifteren af foreningen.

- Hundene kan noget af det samme som mennesker. Men de er ikke dømmende, og de kommer med en umiddelbarhed og et nærvær, som skaber et hyggeligt og trygt rum, som giver plads til, at barnet tør læse og endda højt, siger Signe Tholstrup Andreasen.

Ifølge hende skal læsehundene ikke ses som en erstatning for at læse for mor og far, men som et supplement.

- Det er vigtigt fortsat at træne læsning både hjemme og i skolen. Men for mange børn er det ikke nok, og det er ikke alle, der kan lide at læse for mor og far eller for klassen. Vi kan se, at mødet med læsehunden bliver et afgørende vendepunkt for mange af børnene både hvad angår læsning og faglig selvtillid.

Her er der læsehunde på biblioteker i Østjylland: