Mærkelig mærkedag: Kom med til Hanne-dag på Endelave

På Endelave er navnet Hanne et hit. Derfor holder 10 Hanne’er naturligvis Hanne-dag i dag

Mors dag, Fars dag, Grundlovsdag, Valdemarsdag. Mærkedage er der nok af, og nogle dage er ganske enkelt mere specielle end andre.

I dag fejrer en gruppe kvinder på Endelave deres helt egen mærkedag for femte år i træk. Den står nemlig på Hanne-dag på den lille ø ud for Horsens Fjord.

På Endelave kan man tælle helt op til 18 kvinder med navnet Hanne – hvis man altså også tager sommerhusejere plus det løse med – hvilket svarer til cirka 10 pct. af øens indbyggere. 

På landsplan findes der ifølge Danmarks Statistik 39.026 kvinder med navnet Hanne, hvilket svarer til ca. 0,7 pct. af Danmarks befolkning.

Navnet Hanne er således bemærkelsesværdigt overrepræsenteret på Endelave, og det opdagede en gruppe Hanne'er for syv-otte år siden:

En vaskeægte Hanne-udflugt med kølig vin og Hanne-sang.

- Jeg var til en julefrokost ved kroen på Endelave, og så sad vi pludselig fire-fem Hanne’er på trappen og snakkede om, hvor mange Hanne'er vi egentlig var. Efter et par års snakken foreslog jeg, at vi skulle gøre noget ved det, fortæller Hanne Holm.

Hun dannede sig et overblik, fik inviteret de øvrige Hanne'er med tilknytning til øen og Hanne-dagen var en realitet. 

Hanne 2017

Og hvad laver man så på sådan en Hanne-dag?

- Vi har siddet i en ombygget trailer og kørt til Øvre på nordøen, mens vi har drukket kølig hvidvin og sunget vores Hanne-sang, fortæller Hanne Hornum, som er blevet fast deltager på mærkedagen.

Årets tema er "Kunst og Kultur", og derfor har kvinderne også prøvet kræfter med en regulær Hanne-dans, og de har bygget fuglekasser med påskriften "Hanne 2017". 

Der blev lavet kreative fuglekasser på årets Hanne-dag.

- Jeg er meget lidt håndværker, og jeg kan konstatere, at mange af de andre er i samme situation. Men der er blevet lavet nogle meget kreative fulgekasser, vil jeg sige, lyder det fra den første Hanne - altså Hanne Holm.

I år har 10 gæve kvinder tilmeldt sig Hanne-dagen, og til næste år skal særligt yngre Hanne'er være mere end velkomne:

- Jeg er 52 år gammel, og jeg er vist nok den yngste, men vi er jo muntre kvinder - der spiller alderen jo ingen rolle, lyder det fra Hanne Hornum. 

Forskellighed og tunmousse

Til trods for at kvinderne bærer samme navn, er de grundlæggende ret forskellige, forklarer Hanne Holm:

- Vores fællesnævner er selvfølgelig, at vi hedder Hanne, og vi er ikke sammen på grund af religiøs eller politisk enighed, men vi har en stor kærlighed til den her ø. Vi er i bund og grund meget forskellige, men vi har en hyggelig dag og markerer vores navnefællesskab. Det er søde, sjove og dejlige kvinder, som er med.  

Hun pointerer, at kvindernes forskellighed i år kunne aflæses i provianten: Der var tre slags tunmousse medbragt til frokosten, og ikke to af dem var ens.

Skærmbillede 2021-03-07 kl. 19.21.56

Kira og Anne Margrethe har været isoleret i et år

Mathilde Sjuusk rapper

play VIDEO: Mathilde kedede sig under corona - så hun begyndte at rappe

060321 Senfølger Marathonløber 1930 VTR.00_02_09_00.Still001

play Smittet for et år siden: Joan er stadig hæmmet af senfølger

et år m corona

Et år med corona: Sådan har smitten udviklet sig i Østjylland

Lige nu
corona

liveblog COVID-19 LIVE: Andet tilfælde af brasiliansk variant fundet i Danmark

COVID-19 corona test forum horsens

513 nye smittede med coronavirus