Loven kan ikke stoppe Maries eks, men hvad kan så?

Fængsel, tiltalt og anholdt igen. Maries eksmand har fået tilhold og forbud, men han fortsætter. Kan man stoppe en mand, der ikke vil standses?

Marie har selv samlet bevismaterialet og afleveret det til politiet, og der er rigeligt at tage af. Hendes 57-årige eksmand skriver stort set dagligt om hende på sin Facebook-profil, hvor han sviner hende til, selvom han er idømt et tilhold, der forbyder ham at gøre netop den slags. 

Selv har hun mistet troen på, at hendes eksmands stalking nogensinde stopper. 

- Nu har det jo stået på i årevis, og der er kommet flere domme. Så jeg har svært ved at se, hvordan det kan stoppe – desværre, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

Marie er ikke kvindens rigtige navn. Men af hensyn til hendes børn, som hun har med den 57-årige, er hun anonym. 

Podcast 

Hun er hovedkilde i podcasten "Forfulgt af Danmarks største stalker", som TV2 ØSTJYLLAND har lavet. Heri beskrives, hvordan hendes eksmand har sendt hende mere end 40.000 mails, opkald og beskeder, hvor han sviner hende til, efter hun forlod ham. 

Podcasten viser, hvordan eksmanden, der bliver kaldt Thomas, systematisk forfølger Marie. Han ender i fængsel flere gange, men hver gang genoptager han sin stalking af sin ekskone, når han træder ud af porten fra fængslet. 

Den første dom modtag han i 2019, men tirsdag blev hans bopæl i en by udenfor Aarhus ransaget af Østjyllands Politi. Det skete, efter at Marie havde overleveret bevismateriale i form af talrige opslag og kommentarer på Thomas' Facebook-profil, hvor han sviner hende til. 

358 forhold 

Her kan man blandt andet læse, at han kalder hende en "hore", "rablende sindssyg" og en "ekstrem psykopat", selvom hans tilhold forbyder ham at omtale hende på sociale medier. 

Onsdag blev han varetægtsfængslet ved Retten i Aarhus. Ifølge anklagemyndigheden har han brudt sit tilhold 358 gange fra marts til september i år ved at omtale Marie og deres fælles børn på Facebook. 

Et tilhold giver forbud mod at:

- Henvende sig direkte. Dette kan være personlig kontakt, telefonopkald, e-mails, breve eller beskeder på sociale netværk - uanset om henvendelserne er fredelige eller uvenlige.

- Indirekte henvendelser. Dette kan være ved at følge efter den forurettede uden at kontakte vedkommende eller ved at udtale sig om forurettede på internettet - uanset om henvendelserne er fredelige eller uvenlige.

Det er altså den sjette sag, Thomas er involveret i. I alle sager er offeret Marie og i mange tilfælde deres to børn, som han også jævnligt omtaler på sin Facebookside. Flere gange dagligt i perioder. 

I retssystemet afventer han to sager, hvor han er tiltalt for at bryde sit tilhold. Blandt andet ved at køre forbi Maries nye hus i sin bil. 

Den sigtede blev onsdag varetægtsfængslet ved Retten i Aarhus. Arkivfoto.
Den sigtede blev onsdag varetægtsfængslet ved Retten i Aarhus. Arkivfoto. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Fortsætter ufortrødent 

Sagerne skulle have været for Retten i Horsens i maj, men sagen blev udskudt. Imens har Thomas stort set dagligt brudt sit tilhold. 

- I bund og grund er det ærgerligt, at en sag kommer så langt ud. Jeg ville ønske, han kommer videre i sit liv. Nu foregår det på fjerde år, og det er ærgerligt, siger Marie. 

I dag fylder Thomas' stalking stadig meget i hendes liv, selvom hun prøver at leve et normalt liv med sine børn. 

quote Jeg er glad for, at politiet ser på det og tager det alvorligt, for det er så invaderende for vores liv.

"Marie"

- Jeg er glad for, at politiet ser på det og tager det alvorligt, for det er så invaderende for vores liv. Vi bliver kontaktet af venner, familie og kolleger, der spørger til det, så det fylder stadig i vores liv, siger Marie. 

Når juraen ikke er nok 

Onsdag blev Thomas varetægtsfængslet i fire uger. Men spørgsmålet er, om mænd som Thomas kan stoppes med jura? 

Hos Dansk Stalking Center mener man, at der skal være et langt større fokus på at behandle mænd som Thomas i stedet for kun at behandle dem i landets retssale. 

Han er nemlig ikke den eneste, der ikke lader sig standse af lovens ord, fortæller Lise Linn Larsen, direktør i Dansk Stalking Center.

- Vi ser sager, hvor det er tydeligt, at de juridiske sanktioner ikke har den ønskede effekt, og hvor stalkingen fortsætter, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og uddyber: 

- I Dansk Stalking Center er det vores opfattelse, at man i langt højere grad skal blive bedre til at se på, hvad der ligger bag adfærden hos udøveren – og således langt tidligere tænke i behandling. 

De to seneste anklageskrifter mod Maries eksmand er dateret i juni og december 2021, men sagerne er stadig ikke kommet for retten. I mellemtiden har han brudt sit tilhold mindst 358 gange. Det er slet ikke godt nok, siger Lise Linn Larsen. 

- De lange sagsbehandlingstider betyder desværre, at udøverne ufortrødent kan fortsætte deres stalking, da de ikke oplever, at det har nogen konsekvenser. Det er derfor vigtigt, at der kommer fokus på hurtigere at kunne træffe afgørelser, som derved skal sikre beskyttelse af den udsatte, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Thomas har erkendt at have skrevet de mange opslag og kommentarer, men nægter sig skyldig. Han blev varetægtsfængslet i fire uger, men kærede kendelsen til landsretten.

Lyt til podcasten 'Forfulgt af Danmarks største stalker' her