Lærling: Hjælp os med at komme i gang

Medarbejdere på Horsens-virksomhed kommer med på bud, hvordan flere unge får en god uddannelse

02:03

1 af 2

Daniel Mark Nielsen er i lære som rustfri klejnsmed på smede- og maskinfabrikken Brimas i Horsens.

For ham gik det nemt og hurtigt med at finde en læreplads, men sådan er det ikke for alle.

- Mange af dem, jeg gik på skole med, havde svært ved at finde en, fortæller han.

Den unge lærling opfordrer Horsens Kommune til at tage bedre hånd om de unge, når det kommer til at finde en læreplads. Han efterlyser mere hjælp:

- Det kan de godt blive bedre til.

Han og flere af hans kollegaer på smedefabrikken er i dag blevet spurgt af TV 2 | ØSTJYLLAND om, hvad de mener, der skal til for, at flere unge i Horsens kommer i gang med en uddannelse.

Og ikke mindst ender med en uddannelse, som matcher de forventninger, som arbejdsgiverne har.

Kritik: De unge ved for lidt

Ole Kristiansen har været smed i mange år og arbejder ligesom Daniel Mark Nielsen på Brimas.

Han har oplevet flere lærlinge, som ikke har været rustet til, at kunne varetage en læreplads. Ligesom Daniel Mark Nielsen havde en opfordring til kommunen, så retter Ole Kristiansen også kritik. Hans er henvendt uddannelsesstederne:

- Det niveau, de unge kommer med, er temmelig lavt i forhold til det, vi synes, de skal kunne, siger Ole Kristiansen, som mener, at lærerne har brug for at komme ud i virkeligheden og besøge virksomhederne.

En anden problemstilling er ifølge rustfri klejnsmed Lars Ulstrup, at lærlingene er på den samme arbejdsplads i hele læringsperioden. Han foreslår derfor, at man kan få stablet en form for lærlinge-rotation på benene:

- Ellers bliver man også bare ved med ligesom at være lærlingen, siger Lars Ulstrup.

Du kan høre, hvad de adspurgte lærlinge, svende og til sidst direktør Thomas Iversen mener om unges uddannelsesmuligheder i Horsens i videoen øverst i artiklen.

Debatten er rejst forud for den direkte tv-debat i aften klokken 19.30, som sendes på TV 2 | ØSTJYLLAND. Her skal byrådsmedlemmerne i Horsens Kommune diskutere kommunens udfordringer.

Ekspert: Kulturby-image er på retur