Kommune efter olieforurening: Måske flere måneders arbejde forude

Det er ikke muligt for Horsens Kommune at sige, hvornår oprydningsarbejdet er færdig på Endelave

Weekendens olieforurening på kattegatøen Endelave kan føre flere måneders vanskeligt arbejde med sig, vurderer Horsens Kommune.

Beredskabsstyrelsen har brugt de seneste dage på at danne sig et overblik over forureningens omfang. De har blandt andet haft en drone i luften. Ligesom søværnet har været på vandet. 

Læs også Nu går oprydnings-arbejdet i gang på Endelave

Horsens Kommune kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget om, hvornår oprydningsarbejdet er færdig på Endelave. Men de fortæller i en pressemeddelelse, at der er risiko for, at der i de næste uger og måneder kan blive ved med at skylle olie op på strandene.

- Vi gik i gang tirsdag med oprensning af et strandstykke på omkring 4 kilometer, hvor vi mandag havde fundet indsmurt ålegræs. Vi indsamlede ålegræsset over en 500 meters strækning over fem-seks timer, men kunne så konstatere, at der dukkede olieforurenet grus og sten op på det strandstykke, hvor vi havde været og fjerne ålegræsset, siger biolog og miljøvagt i Horsens Kommune Lene Thomsen i en pressemeddelelse.

- En indsamling af opskyllet ålegræs er til at gå til, men oprensning eller fjernelse af grus og sten er en hel anden opgave. Grus og sten kan vi ikke indsamle på samme måde som ålegræs. 

Skibet Victoria fra Portugal har lækket olie, som nu via havstrømmen rammer den sydøstjyske kyst nær Endelave og Juelsminde-området.

Lene Thomsen fortæller videre, at Horsens Kommune har taget kontakt til andre kommuner og virksomheder for at indhente erfaringer, så Horsens Kommune kan lave en køreplan for oprydningen. 

Læs også Benny fra Endelave er lettet: Håber ikke, der kommer mere olie

Horsens Kommune opfordrer borgere til at være opmærksomme, når de går på strandene på den sydlige side af Endelave de næste måneder.

- Det er noget rigtigt træls stads, der klistrer og klæber. Det sætter sig i vores materiel og er næsten umuligt at rense af. Så kig jer for, når I går på de berørte strande, siger Lene Thomsen.

00:42

Video: Olie i ålegræs fjernes fra kysten ved Endelave.

Luk video