Klejnsmeden Bjarki vejede 114 kg: Nu er han på slankekur

Unge mænd på erhvervsskoler lever mere usundt end andre, ifølge rapport. Men det forsøger smedelærlingen Bjarki nu at ændre

02:34

En håndværker med lasagne og en halv liter cola.

Det var frokostmenuen for klejnsmeden Bjarki Bjørn Haagensen for et halvt år siden, da han gik i skole på Aarhus Tech. Og det passede ham ganske fint dengang.

Nu har han dog sat sig for at gøre noget ved de overflødige kilo, og på blot en måned har han allerede tabt fem kilo.

Der er jo nogle mennesker, der kan bære at være tykke. Og dem er jeg én af.

Bjarki Bjørn Haagensen, klejnsmedelærling

- Jeg er nok usund. Det kan man også se på min mave. Det skyldes nok kage, øl, sodavand og for lidt motion, fortalte Bjarki Bjørn Haagensen til TV2 ØSTJYLLAND den 6. marts i år. 

Men første gang TV2 ØSTJYLLAND mødte ham, var det ikke et problem for ham at være overvægtig:

- Der er jo nogle mennesker, der kan bære at være tykke. Og dem er jeg én af, sagde Bjarki Bjørn Haagensen. 

Læs også Klejnsmeden Bjarki spiser håndværkere med lasagne

Han mener, at den usunde livsstil var et resultat af, at han startede som klejnsmedeelev på Aarhus Tech.

- Der var engang, hvor jeg trænede svømning syv gange om ugen. Så startede jeg på smedeskolen, og så begyndte vi at drikke en masse bajere og festede i weekenderne, og det var ikke altid den sundeste mad, der kom ind. Så trænede jeg ikke lige så meget, og jeg begyndte at lægge mig ud, og så sagde jeg ligesom bare 'fuck det', fortalte han.

Mænd på erhvervsskoler er særligt usunde

Bjarki Bjørn Haagensen er ikke den eneste, der oplever, at det kan være svært at holde den sunde stil, når man starter på erhvervsskole.

Ifølge den nyeste rapport fra Aarhus Universitet er det særligt unge mænd på erhvervsskoler, der lever usundt.

Rapporten "Motivation til sundere kost på erhvervsskoler" fremhæver en række tendenser blandt de unge mænd på erhvervsuddannelserne

Rapporten viser blandt andet, at økonomi har en stor del at sige i forhold til de unges valg af frokost samtidig med, at over halvdelen af de adspurgte unge springer morgenmaden over. Desuden spiller det ind, at de unge ikke ønsker at få hjælp fra andre til deres livsstil. Dog kan de unge blive omstillet i deres forhold til mad, hvis de oplever succes hos det modsatte køn, når de er sundere.

Har tabt fem kilo på en måned

Men i dag bekymrer han sig dog lidt mere om sin vægt. Derfor er han nu gået på slankekur:

- Jeg har haft en meget usund levestil, og det kan man godt se resultatet af. Men jeg har fået meldt mig ind i fitness, og over den seneste måned har jeg allerede tabt mig fem kilo, siger Bjarki Bjørn Haagensen til TV2 ØSTJYLLAND, lidt over et halvt år senere.

Han kunne mærke, hvordan det usunde liv til sidst var gået for vidt:

- Det var gået lidt for langt, siger Bjarki Bjørn Haagensen.

Læs også Lasse er mølletekniker: Nu dyrker han også morgen-gymnastik

Han fandt ud af på den hårde måde, at hans krop i længden ikke kunne holde til det usunde liv.

- Det, at rende rundt som tyk, kan være meget fint, men jeg havde tid til at gøre det i løbet af dagen, som jeg havde lyst til. Og så følte jeg en vis form for energitab, så jeg tænkte, at det var på tide at gøre noget ved det, fortæller klejnsmedelærlingen.

Der er flere faktorer, som har haft betydning for, at han nu har ændret holdning til sit indtag af usunde madvarer. Han er nu startet som smedelærling i en virksomhed i Horsens, og så har han købt en båd, han til daglig bor i.

At være tyk ser jeg ikke et problem i. Jeg ser mere et problem i, at jeg taber energien og lysten til at gøre nogle ting. Én ting er at være tyk, en anden ting er at være ligeglad

Bjarki Bjørn Haagensen, klejnsmedelærling

- Efter jeg ikke har så langt på arbejde længere, så har jeg mulighed for at smøre mig en god og stabil madpakke med rugbrød og pålæg om morgenen i stedet for at købe en håndværker med lasagne, siger han.

Og det nye liv som bådejer hjælper ham også med at holde fokus i den sunde livsstil:

- Da jeg fik den her båd, havde jeg også noget ansvar at leve op til. Så skal økonomien strække lidt længere end til de næste 14 dage. Og så bliver hundrede kroner på McDonald's til rigtig meget, fortæller klejnsmedelærlingen.

Men til trods for, at han nu både spiser sundere og får mere motion, så er selvtilliden stadig den samme som før:

- At være tyk ser jeg ikke et problem i. Jeg ser mere et problem i, at jeg taber energien og lysten til at gøre nogle ting. Én ting er at være tyk, en anden ting er at være ligeglad, siger Bjarki Bjørn Haagensen. 

VIDEO: Herunder er indslaget fra 6. marts, hvor Bjarki Bjørn Haagensen spiser håndværker med lasagne.

01:34

VIDEO: En håndværker med lasagne og en halv liter cola var tidligere en meget normal frokost for klejnsmeden Bjarki.

Luk video