Insekter fundet på sygehus: Aflyser alle operationer

Personalet på operationsstuerne på Regionshospital Horsens har fundet tordenfluer i vindueskarmene. Derfor har de aflyst alle planlagte operationer i dag.

Der er fundet tordenfluer på operationsstuerne. Genrefoto. Foto: Ritzau Scanpix

På Regionshospitalet i Horsens var det i dag en noget anderledes morgen, personalet mødte ind til. Der var nemlig mødt uindbudte bittesmå gæster op på operationsstuerne.

Der lå tordenfluer i vindueskarmene rundt om på flere af operationsstuerne. Og derfor er samtlige planlagte operationer aflyst i dag.

Læs også Hospital genoptager arbejdet efter fund af fluer på operationsstuer

- Vi kan ikke sige, at vi har rene og sikre operationsstuer, når vi har tordenfluer derinde. Og det er patienternes sikkerhed og kvaliteten, der kommer først. Derfor var vi været nødt til at have en skadedyrsbekæmper ind, da vi opdagede det tidligt i morges, siger Nils Falk Bjerregaard, lægefaglig direktør på Regionshospital Horsens til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi havde nogle få stuer, der ikke var fluer på, og dem har vi valgt at reservere til vores akutte operationer.

Nils Falk Bjerregaard, lægefaglig direktør, Regionshospitalet Horsens 

 Selvom hospitalet reagerede hurtigt, så vil de være på den sikre side og har derfor aflyst alle operationer.

- Efterfølgende skal vi have rengjort stuerne. Så vi har ikke med sikkerhed kunnet sige, at vi kan nå at blive i stand til at gennemføre operationer i dag, siger Niels Falk Bjerregaard.

Dog har hospitalet sikret sig, at der dagen igennem er mulighed for at gennemføre de akutte operationer.

- Vi havde nogle få stuer, der ikke var fluer på, og dem har vi valgt at reservere til vores akutte operationer såsom akutte kejsersnit, fortæller Nils Falk Bjerregaard.

Regionshospitalet Horsens.

Patienter har fået ny aftale

Personalet har tidligere i dag givet direkte besked til de patienter, der skulle være opereret i løbet af i dag.

- Dem har vi måttet beklage over for, og så har de fået en ny tid med det samme. Hvis de har haft brug for at skulle planlægge, så planlægger vi det i en af de kommende dage, så det passer dem bedst muligt, siger Nils Falk Bjerregaard.

Vi har ikke set det her før. De er kommet ind ad lukkede vinduer.

Nils Falk Bjerregaard

Og han tilføjer, at en del af patienterne er blevet sendt hjem.

Skadedyrsbekæmperen mener, at årsagen til tordenfluernes indtrængen er den høje luftfugtighed og varme, som har været tilbagevendende i de seneste uger.

De ubudne gæster er noget, som Regionshospitalet Horsens aldrig før har oplevet.

- Vi har ikke set det her før. De er kommet ind ad lukkede vinduer. Så nu gør vi noget i forhold til at tætne vores gummimembraner yderligere. Det er vores tekniske afdelinger i gang med, siger Nils Falk Bjerregaard.

Svært at undgå

Uanset hvor mange forholdsregler man tager sig, så er det svært at undgå at få besøg af de små væsener. 

- De flyver i millionvis uden for. De er bittesmå, så man ser dem ikke. De kan følge med ind ved at sidde på tøjet, fortæller Emil Skovgaard Brandtoft, som er biolog ved Naturhistorisk Museum i Aarhus til TV2 ØSTJYLLAND.

Han fortæller, at man ikke skal forveksle tordenfluer med skadedyr. 

- Helt generelt er det ikke dyr, der søger ind, hvor der er beskidt. Jeg vil tro, at det handler om, at lige nu flyver der rigtig mange af dem rundt, og så er de kommet med ind på den ene eller anden måde, siger Emil Skovgaard Brandtoft.

Desuden er det svært helt konkret at vide, hvorfor de er søgt indenfor, da betegnelsen tordenflue ofte bliver brugt om mange forskellige arter. Emil Skovgaard Brandtoft gætter dog på, at sygehuset har haft besøg af de såkaldte frynsevinger.

De flyver i millionvis for tiden, så der er bare rigtig mange af dem, så det er svært at undgå 100 procent.

Emil Skovgaard Brandtoft, biolog, Naturhistorisk Museum 

Han giver nogle råd til, hvordan man bedst muligt sikrer sig, at der ikke kommer insekter indenfor.

- Det handler om at sikre, at døre og vinduer er tætte. Og så handler det om, at man skal sikre sig, at der ikke følger nogle dyr med ind på tøjet.

Læs også Kommune vil af med grim terrorsikring: Bænk og blomster-kasse er ny løsning

- Det handler om at sikre, at døre og vinduer er tætte. Og så handler det om, at man skal sikre sig, at der ikke følger nogle dyr med ind på tøjet. De flyver i millionvis for tiden, så der er bare rigtig mange af dem, så det er svært at undgå 100 procent, siger Emil Skovgaard Brandtoft.