Ingeniører skal blive i DK

For mange udenlandske studerende rejser hjem, når de er færdige med deres uddannelse i Danmark

En tredjedel af de nyuddannede ingeniører rejser hjem, når de er færdige med deres uddannelse, og det er et tab for det danske arbejdsmarked.

- Det, synes jeg, er et kæmpe problem. Men i ingeniørforeningen har vi også en interesse i, at de melder sig ind hos os. Vi er af den opfattelse, at så længe det er kompetente udenlandske kollegaer, så er de utrolig velkomne i Danmark, siger Morten Thiesen, der er formand for Ingeniørforeningens Arbejdsmarkedsudvalg.

Se: Studiespild koster millioner

- Vi har mangel på ingeniører, vi ønsker ikke at sætte os i en situation, hvor gode opgaver går Danmark forbi, fordi vi ikke kan stille hold, det er en katastrofe, fortsætter han.

Mangelende forventningsafstemning

Men han har svært ved at placere et ansvar.

- Vi følger så vidt opskriften her, men vi får ikke helt den kage ud af det, som vi forventede. Jeg tror, at det primært skyldes manglende forventningsafstemning hos næsten samtlige involverede parter, siger Morten Thiesen.

Han peger på, at det skal være let tilgængeligt for de studerende at opsøge sprogundervisning, og her er VIA University College enig. På uddannelsesinstitutionen forsøger man nu at imødekomme det problem.

- Vi har i dag lavet det sådan, at sprogundervisningen er på campus. Tilgængelighed har åbenbart været en udfordring for nogle af de udenlandske studerende, hvis det ikke er tæt nok på, siger Peter Sørensen, der er formand for VIA University College og borgmester i Horsens.

Erhvervslivet på jagt efter ingeniører

Også VIA har en interesse i, at de udenlandske studerende bliver i Danmark, når de er færdige med deres uddannelse.

- Vi arbejder tæt sammen med erhvervslivet, og det er faktisk en af de ting, som VIA er kendt for. Erhvervslivet efterspørger flere ingeniører og gerne med internationale kompetencer, og det må vi jo sige, at en stor del af dem her har.

- 90 procent af dem vil gerne blive her, og det gælder så også om for os sammen med erhvervslivet at give dem muligheden for at komme ind på det danske arbejdsmarked.

Se hele interviewet med både og Peter Sørensen i videoen øverst på siden.

80_percent

play Biolog: Vi skal turde tro på, at dyrene kan passe sig selv

bil og josefine

Cykelsti stopper brat: Cyklister må køre på fragthovedåre

Omsorg (3)

Kolleger rørt til tårer: Hospice-sygeplejerske anerkendt med omsorgspris

HUSK PSYLLIUM-FRØSKALLER

Tilbagekalder naturlægemiddel: Tre er døde

def_thumb,50_percent

play På en villavej levede en mand i et affaldsbjerg, indtil naboerne gjorde et ubehageligt fund

Skærmbillede 2021-04-15 kl. 13.52.05

Veteranbus kendt fra TV: Nu kan den blive din

Dagens mest læste