Horsens var mønsterkommune - nu går det den forkerte vej

Smittetallet stiger i Horsens, der længe var en af de kommuner i Danmark, der havde meget få smittede.

Det såkaldte incidensniveau er søndag steget til 36,3 i Horsens Kommune. Det vil sige, at der er 36,3 smittede per 100.000 indbyggere i kommunen. 

Den østjyske kommune er en af mere end 40 kommuner, der har krydset bekymringsgrænsen på 20 smittede per 100.000 indbyggere. 

Borgmester Peter Sørensen fortæller, at smitten er spredt udover hele kommunen med et stort aldersspænd. Den yngste smittede er 8-9 år, og den ældste er 70 år gammel, fortæller han. 

Bekymrende stigning

Incidenstallet er steget fra 26,3 fredag til 36,3 søndag. Horsens Kommune arbejder på højtryk for at få stoppet smittekæderne. 

- Det skal tages med allerstørste alvorlighed, og det gør vi, siger Peter Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Horsens Kommune har ikke meget erfaring med at håndtere store smitteudbrud. Derfor har de hentet hjælp fra Silkeborg, Hjørring og Aarhus Kommune, der alle har haft lokale udbrud. 

- Vi har haft et usædvanligt lavt smittetal indtil nu, så vi trækker på erfaringer fra vores kolleger, siger han. 

Får hjælp fra andre kommuner

Horsens Kommune har blandt andet lånt informationsmateriale fra Aarhus Kommune, så de 'ikke skal genopfinde den dybe tallerken'. 

Peter Sørensen opfordrer borgerne til at være ekstra opmærksomme på Sundhedsstyrelsens anbefalinger om god hygiejne, afstand og selvisolation. 

I de kommende dage vil testkapaciteten i kommunen blive opgraderet, og medarbejdere, der arbejder med borgere i risikogruppen, vil blive testet. 

- Der er altid en meget alvorlig bekymring, når smittetallet stiger. Særligt i forhold til de borgere, der er i risikogruppen, siger Peter Sørensen.

Gjorde alt det rigtige 

En relativ stor del af de nye smittede i Horsens Kommune er borgere med irakisk baggrund. Borgmesteren pointerer dog, at de ikke kan ligges til last for, at de er blevet særligt hårdt ramt. 

- De har gjort alt det rigtige. De er gået til myndighederne, lige så snart de fik symptomer, og så er de gået i selvisolation, siger Peter Sørensen. 

I Aarhus blev det somaliske mindretal hårdt ramt, da smitten steg i august. En del af forklaringen lød, at mange somaliske familier bor mange tæt sammen, hvor smitten hurtigt kan blive spredt fra person til person. Men det er ikke tilfældet i Horsens Kommune. 

De berørte familier, der har boet i Danmark siden 1990'erne, bor i villakvarterer og lejligheder. Den største familie er på fire i alt, fortæller Peter Sørensen. 

Her kan du se de kommuner, der har flere end 20 smittede per 100.000 indbyggere i den seneste uge:

80_percent

play Lystbådepladser bliver revet væk

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids

Politi

Mand bragt på hospitalet efter slag og spark i hovedet

renovering

Danskerne vil bruge feriepenge på boligen - og det er et problem, siger eksperter

Motorvej

play Tilbageblik: Så længe har man drømt om en motorvej