Hjemmerøveri kostede 93-årig kvinde livet

Vestre Landsret stadfæster straf på otte års fængsel til to mænd, der udsatte kvinde for vold under røveri

I maj 2017 blev en 93-årig kvinde udsat for groft hjemmerøveri. Hun døde en måned senere af sine kvæstelser. Foto: Local

Et røveri, som endte med at koste en 93-årig kvinde livet, har ført til, at to mænd hver er blevet idømt fængsel i otte år.

Et nævningeting i Vestre Landsret har tirsdag stadfæstet den dom, som Retten i Horsens afsagde i foråret, oplyser Statsadvokaten i Viborg.

Poul Rasmussen på 54 år og Thomas Oddershede Jeppesen på 35 brød i maj 2017 ind i en mørklagt villa på Vibevej i Horsens.

En 93-årig kvinde blev udsat for brutalt hjemmerøveri i sit hjem på Vibevej i Horsens.  Foto: TV Syd

Efterlod hende hjælpeløs

Ud over at stjæle udsatte de også beboeren, Helga Dyhr, for vold. Mændene efterlod hende liggende hjælpeløs på gulvet. Godt en måned senere afgik hun ved døden.

Mændene forsvandt med blandt andet sølvtøj, smykker og to lysestager. Nogle af tyvekosterne forsøgte de senere at sælge til en antikvitetshandler i byen. Hendes oplysninger indgik i politiets efterforskning af sagen.

Læs også Maskerede røvere trængte ind i hus og holdt kniv for halsen af chokeret mor

Da sagen blev behandlet ved byretten, havde de to tiltalte forskellige forklaringer om, hvad der var sket.

Jeppesen sagde, at der var Rasmussen, som havde udøvet volden. Rasmussen sagde derimod, at han ikke havde lagt hånd på kvinden.

Læs også 93-årig døde: Mænd nægter groft hjemmerøveri

Landsretten oplyser, at man i lighed med byretten er nået frem til, at der var tale om et indbrud, som udviklede sig til et hjemmerøveri.

Manglede penge til stoffer

Begge gerningsmænd er tidligere dømte. Den 54-årige mand var stadig under sin prøveperiode, da han begik røveriet. 

I retten har den 35-årige tidligere forklaret, at de manglede penge til stoffer.

- Vi tænkte, at vi ville begå indbrud. Jeg fandt helt tilfældigt en ekstranøgle til huset i et skur, og så låste vi os bare ind, lød forklaringen.

Læs også To 16-årige skal tirsdag i retten: En er sigtet for hjemmerøveri

Fundet af hjemmehjælper

Den 93-årige kvinde blev fundet næste dag af sin hjemmehjælper. På det tidspunkt havde hun flere blødninger i hjernen, et brud på kæben og var konfus.

- Skynd jer at komme. Hun har blod over det hele, og huset er gennemrodet. Jeg tror, hun har været udsat for et hjemmerøveri, lød det på det alarmopkald, som hjemmehjælperen ringede ind, da hun fandt kvinden klokken 08.52 næste morgen.

Den 93-årige blev kørt på sygehuset og behandlet for sine skader. Hun blev aldrig i stand til at blive afhørt af politiet, og døde en måned senere.

Inden hjemmerøveriet var hun en frisk kvinde, der klarede sig selv i sit eget hjem.