Her ser patienter den samme læge til stuegang - og det er ren win-win

Både patienter og læger på Regionshospitalet Horsens er glade for ny ordning, hvor den samme speciallæge går stuegang en uge ad gangen

02:23

Kurt Hansen fra Odder er meget glad for den nye ordning. Han oplevede, at der var 10 forskellige læger på 10 dage sidste gang, han var indlagt.

Et rend af læger, der dagligt skal starte forfra med kommunikation og journaler.

Det er ofte hverdagen, når der bliver gået stuegang på de danske hospitaler, og det er langt fra optimalt for hverken patienter eller læger.

Det er bare en fantastisk ordning, og vi kan lægge nogle bedre planer for patienterne.

Ayfer Topcu, overlæge, medicinsk afdeling

På Regionshospitalet Horsens har man nu taget tyren ved hornene og indført en ny ordning, hvor speciallægerne på medicinsk afdeling går stuegang i en uge ad gangen.

Det betyder, at patienterne kan genkende den læge, som kommer ind ad døren for at gøre status på behandlingsforløbet og eventuelt gøre klar til udskrivelse. 

02:27

Her fortæller Thomas Hahn, der er ledende overlæge for medicinsk afdeling, mere om det nye tiltag.

Luk video

Tryghed og bedre planer

Den nye stuegangsstruktur er et stort hit blandt både patienter og læger.

- Det er bare en fantastisk ordning, og vi kan lægge nogle bedre planer for patienterne. Vi har et bedre kendskab til patienternes historie og aktuelle problemstilling, og patienterne kan blive hurtigere udskrevet. Jeg synes, patienterne føler sig trygge, og de kan følge med i, hvad der er sker, siger Ayfer Topcu, der er overlæge på medicinsk afdeling på Regionshospitalet Horsens, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Patienter får aflyst behandling, fordi blodprøver forsvinder

10 læger på 10 dage

Ifølge Regionshospitalet Horsens har den nye ordning resulteret i kortere liggetid og tidligere udskrivelser.

Ligeså vigtigt er det, at patienterne får et væsentlig bedre forløb, mens de er indlagt.

- Det er alletiders. Det manglede den sidste gang, jeg var indlagt. Jeg var indlagt 10 dage, og der var 10 forskellige læger, og det duer sgu' ikke. Problemet ved, at de er forskellige, er, at de hele tiden spørger ind, og de får ikke alt med, der står i journalerne. Det kan godt være utrygt, siger Kurt Hansen fra Odder, der er indlagt på medicinsk afdeling på Regionshospitalet Horsens, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Slut med latinsk 'volapyk': Hospital ændrer navne

Manglende læger har været stopklods

Baggrunden for den nye stuegangsform var blandt andet et ønske fra sygeplejerskerne og de yngre læger om bedre sammenhæng og mere læring i patientforløbene.

Hovedårsagen til, at vi ikke har gjort det før, har været mangel på lægeressourcer. 

Thomas Hahn, ledende overlæge, medicinsk afdeling

Men hvorfor har Regionshospitalet Horsens ikke indført ordningen, som efter alt at dømme er ren win-win, for længst?

- Hovedårsagen til, at vi ikke har gjort det før, har været mangel på lægeressourcer. Nu er det lykkes os at rekruttere de fornødne læger, der skal til for at kunne skabe den her kontinuitet, siger Thomas Hahn, der er ledende overlæge for medicinsk afdeling, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det er også et ret omfattende organisatorisk arbejde at sætte det i gang, så det er ikke et helt ukompliceret at få sat i værk, men det er lykkes.

Læs også Bamsehospital skal gøre børn tryggere ved sygehuset

Den nye stuegangsstruktur er kommet for at blive på den medicinske afdeling på Regionshospitalet Horsens.

- Vi har tænkt os at fortsætte med det her i to af de tre afdelinger, hvor det er muligt at kunne have læger nok til at få den her kontinuitet, siger Thomas Hahn til TV2 ØSTJYLLAND.

Han fortæller, at håbet er, at man på sigt også kan indføre ordningen på det sidste sengeafsnit. 

Henrik Gottlieb Hansen (S), der er formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, kalder initiativet i Horsens for en 'rigtig god historie'.

- Det her skal gerne udvides til så stort et område som overhovedet muligt, og vi ved, at der arbejdes på det. På kræftområdet er det ved at blive indført, og det skal gerne være fuldstændig indført ved udgangen af 2018, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Henrik Gottlieb Hansen vil nu tage initiativ til at få drøftet, hvordan man hurtigst muligt kan få indført flere ordninger som den i Horsens i hospitalsudvalget.