Gammel bro indviet - igen

115 år gammel bro er i imponerende stand

Et stykke østjysk kulturhistorie blev lørdag vækket til live, da en 115 år gammel jernbanebro ved Vestbirk blev genindviet.

Gitterbroen ved Vestbirk blev bygget i 1899, men kun 30 år senere blev den nedlagt, fordi sporvidden på jernbanen mellem Silkeborg og Horsens skulle udvides. Broen blev erstattet af en dæmning og dækket med jord.

Sidste år besluttede Horsens Kommune at grave broen fri og restaurere den. Samtidig skulle dæmningen fjernes, så Gudenåen igen kunne løbe frit under broen - akkurat som indtil for 85 år siden.

Efterhånden som broen blev gravet fri, gik det op for initiativtagerne, hvor god stand den var i. Kun 200 kilo af broens i alt fire tons stål er blevet skiftet ud.

- Det er et virkeligt flot stykke arbejde, der blev lavet. Det er virkeligt flot håndværk. Den smed, der har været herude, han sagde, at den nøjagtighed, den er lavet med, det kan man ikke lave i dag - selv om man har alle de fine maskiner. Det er en cadeau til dem, der har lavet det dengang, siger projektleder ved Horsens Kommune Tony Bygballe til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Horsens Kommune har modtaget flere end 200 forslag til, hvad den genindviede bro skal hedde. Valget faldt på "Den Genfundne Bro".

Jernbanen mellem Horsens og Silkeborg blev nedlagt i 1968 og er i dag omdannet til natursti.

Øverst i artiklen kan du se et tv-indslag om indvielsen og navngivningen af broen.

 

hest2

play Naturpark beskyldt for misrøgt af heste: Afviser alle anklager

Martin Damgaard

play Naboer vil hive politikere ud i virkeligheden: De skal vide, hvad de stemmer om

IKEA

play Derfor åbner IKEA ikke i morgen

Skærmbillede 2021-02-28 kl. 15.01.43

play Forpremiere: Ny serie følger familie, der har købt en hel zoo

politibil

Politiet uddeler bøder og lukker vandpibecafé i Brabrand

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_18e

Siv lever efter sin menstruationscyklus: - Jeg har fundet ud af, hvor vigtigt det er