Gammel bro indviet - igen

115 år gammel bro er i imponerende stand

Et stykke østjysk kulturhistorie blev lørdag vækket til live, da en 115 år gammel jernbanebro ved Vestbirk blev genindviet.

Gitterbroen ved Vestbirk blev bygget i 1899, men kun 30 år senere blev den nedlagt, fordi sporvidden på jernbanen mellem Silkeborg og Horsens skulle udvides. Broen blev erstattet af en dæmning og dækket med jord.

Sidste år besluttede Horsens Kommune at grave broen fri og restaurere den. Samtidig skulle dæmningen fjernes, så Gudenåen igen kunne løbe frit under broen - akkurat som indtil for 85 år siden.

Efterhånden som broen blev gravet fri, gik det op for initiativtagerne, hvor god stand den var i. Kun 200 kilo af broens i alt fire tons stål er blevet skiftet ud.

- Det er et virkeligt flot stykke arbejde, der blev lavet. Det er virkeligt flot håndværk. Den smed, der har været herude, han sagde, at den nøjagtighed, den er lavet med, det kan man ikke lave i dag - selv om man har alle de fine maskiner. Det er en cadeau til dem, der har lavet det dengang, siger projektleder ved Horsens Kommune Tony Bygballe til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Horsens Kommune har modtaget flere end 200 forslag til, hvad den genindviede bro skal hedde. Valget faldt på "Den Genfundne Bro".

Jernbanen mellem Horsens og Silkeborg blev nedlagt i 1968 og er i dag omdannet til natursti.

Øverst i artiklen kan du se et tv-indslag om indvielsen og navngivningen af broen.

 

IMG_5262

Magnus har 114 ghettoblastere i sin stue

IMG_1327

Skoleleder efter lokal nedlukning: - Det er synd for børnene

Skærmbillede 2021-04-16 kl. 20.20.54

Dyre dråber til dyrene: - Det giver os en kæmpe merudgift

Øl

Hjemme-ølbrygning er blevet en populær hobby under Corona: - Det er fuldstændig eksploderet

politibil

Efter flere skudepisoder i Aarhus: Politiet genindfører to visitationszoner

Street food randers

Østjyske street food-markeder åbner ikke

Dagens mest læste