Forskels-behandling af hoftepatienter medfører dødsfald

Forskning viser, at hoftepatienter, der kommer hurtigt op af sengen efter operation, har mindre risiko for at dø inden for 30 dage

02:00

Ruth Henriksen faldt og brækkede hoften.

Nu er hun indlagt på Regionshospitalet i Horsens, hvor hun er blevet opereret.

- Lægen viste mig nogle søm som dem, de har banket ind i knoglen, siger hun, mens hun smilende viser størrelsen på sømmene ved hjælp af tommel og- pegefinger.

Læs også Aarhus-professor: Slankekur er en håbløs opfindelse

Selv om Ruth Henriksen har store smerter, er hun heldig, for hun får den behandling, som Sundhedsstyrelsen anbefaler til patienter i hendes tilstand.

Jeg har fundet ud af, at de patienter, der har fået de basale kerneydelser, har bedre overlevelsesmuligheder end dem, der ikke har.

Pia Kjær Kristensen, forsker og sygeplejerske

Det indebærer blandt andet, at patienterne skal hurtigt ud af sengen efter operationen, og at deres smerteniveau følges tæt.

- Det er vigtigt, siger sygeplejerske og forsker Pia Kjær Kristensen, der har skrevet en Ph.d. om behandlingen af patienter med lårbens- og hoftebrud.

- Jeg har fundet ud af, at de patienter, der har fået de basale kerneydelser, har bedre overlevelsesmuligheder end dem, der ikke har, siger hun.

Pia Kjær Kristensen er forsker og sygeplejerske.

Det betyder blandt andet, at patienter, der er kommet hurtigt op af sengen efter operationen, har mindre risiko for at dø inden for 30 dage og mindre risiko for akut genindlæggelse.

Det handler om organisering

Helt præcis hvorfor alle patienter ikke bliver tilbudt den optimale behandling, kan Pia Kjær Kristensen ikke give et svar på.

- Det, jeg kan se, er, at måden man har organiseret sig på, har en betydning for de sundhedsfaglige ydelser, der bliver leveret, siger hun.

Læs også Kronprinsen løber med Aarhus i anledning af rund fødselsdag

Den forklaring kan hospitalsledelsen på Regionshospitalet i Horsens uddybe:

- Selv når personalet forsøger at gøre alting efter et program, er der altid omstændigheder, der gør, at det ikke bliver 100 procent. Det, der er vigtigt, er at holde øje med, hvor langt vi er fra målet, og hele tiden arbejde på at komme tættere på, siger hospitalets lægefaglige direktør, Jørgen Schøler Christensen.

Ph.d.-projekt

Pia Kjær Kristensens Ph.d. projekt inkluderede i alt 25.354 hoftebrudspatienter, som har været indlagt på hospitalerne i perioden 2010 til 2013.

Han er begejstret for Pia Kjær Kristensens forskning.

- Datadrevet udvikling er vigtig for sundhedsvæsnet, og det her er et smukt eksempel på netop det, altså data, som vi kan bruge til forbedring af det, vi gør for patienterne.

00:41

VIDEO: Lægefaglig direktør Jørgen Schøler Christensen er glad for den nye forskning. Hør hans kommentar her.

Luk video

Ruth Henriksen er glad for at blive presset. Allerede samme dag, som hun blev opereret, er hun ude af sengen.

- Jeg skal jo til og i gang, for jeg har en hund, jeg vil hjem til, siger hun.

Se mere i tv-indslaget øverst i artiklen.