Folketingspolitiker efter vaccinesucces: - Det skal bredes ud til hele landet

Vaccine uden tidsbestilling har været en stor succes. Så stor, at en folketingspolitiker nu mener, at konceptet skal udbredes til alle landets kommuner.

Vacciner uden tidsbestilling skal udbredes til hele landet. Så klar er udmeldingen fra folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti, Mona Juul. 

- Så længe der er vacciner på lager, og det er jo den situation, vi står i nu, så skal vi simpelthen sørge for, at de kommer ud til dem, der har lyst til at blive vaccineret, siger Mona Juul til TV2 Østjylland.

Mona Juul ønsker at få udbredt vaccination uden tidsbestilling til resten af landet.
Mona Juul ønsker at få udbredt vaccination uden tidsbestilling til resten af landet. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Årsagen til Mona Juuls udmelding skal findes i Horsens Kommune, der i denne uge har åbnet for, at man kan blive vaccineret mod corona uden tidsbestilling.

- Det er ligesom en virksomhed, der ikke kan sælge sine produkter på én måde, så må de finde ud af at gøre det på en anden måde, siger Mona Juul.

Kommunens mål er at få vaccineret flere af de grupper, der halter bagud med vaccinationerne. Og det er lykkedes.

De grupper, der halter bagefter, er primært de unge, borgere med mellemøstlig herkomst og borgere med østeuropæisk oprindelse.

På landsplan melder Sundhedsstyrelsen, at man har vaccineret omtrent 3000 borgere uden tidsbestilling. Borgere, man normalt ikke ville få fat i.

Unge mennesker har svært ved at planlægge langt ud i fremtiden

Det overrasker ikke Pelle Guldborg Hansen, der er adfærdsforsker på Roskilde Universitet, at det blandt andet er de unge, der har svært ved at tage sig sammen til at blive vaccineret.

- Unge mennesker har et lidt interessant karakteristikum i form af deres kalenderføring, der typisk ikke strækker sig længere ud end to dage. Kalenderen skal helst holdes fleksibel, fordi der kunne opstå muligheder, siger han.

Pelle Guldborg Hansen mener, at tilbuddet i Horsens rammer blandt andet unge rigtig godt.
Pelle Guldborg Hansen mener, at tilbuddet i Horsens rammer blandt andet unge rigtig godt. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Derfor mener han, at mange unge mennesker har svært ved at booke tid langt ud i fremtiden.

- Der er et incitament i, at du skal bruge et coronapas for at kunne komme i byen, men problemet er, at folk virkelig kan udskyde det i det uendelige, siger adfærdsforskeren.

Han mener, at en vaccinationsmulighed uden tidsbestilling vil gøre det lettere for en lang rækker grupper i samfundet.

- Mennesker er ikke verdens mest fornuftige skabninger, og det er også derfor, at selvom der er et incitament, så kan man ikke forvente, at folk bare kommer løbende, siger Pelle Guldborg Hansen.

- Vi skal yde stor curling til samfundet

I Horsens Kommune udvalgte de tre lokalområder, som de kunne se haltede, og det gav pote.

Mona Juul er enig i, at det er vigtigt, at man kommer ud til de borgere, der har svært ved at komme til de faste vaccinationscentre.

- Jeg synes faktisk, at vi i denne forbindelse skal yde stor curling til samfundet. Der kan være mange årsager til, at man ikke lige har fået bestilt en tid.

quote Jeg synes bare, man skal komme i gang i hele landet faktisk.

Mona Juul, MF, Det Konservative Folkeparti

- Ønsker vi rent faktisk, at det skal ske, så er vi også nødt til at være der, hvor borgerne er, og det er det, man sørger for med denne her løsning, siger Mona Juul.

Mona Juul har svært ved at se noget negativt ved den måde, man har fået fat i nogle svære grupper i Horsens.

- Jeg synes, at det er så fedt, at man har valgt at gøre det på lige præcis denne måde i Horsens. At sørge for, at man kan blive vaccineret uden tidsbestilling, hvis man enten har glemt det, ikke har set det eller har fortrudt, det er en rigtig god ide, siger hun.

Hun mener, at mange andre kommuner i landet kan lære noget af initiativet i Horsens.

- Jeg synes, at det er svært at finde noget som helst at være negativ over, i forbindelse med det her initiativ, og jeg synes bare, man skal komme i gang i hele landet faktisk, siger Mona Juul fra Det Konservative Folkeparti.

Mona Juul ved ikke, hvornår en landsdækkende løsning kan være en realitet, men hun opfordrer alle, der ser med, til at komme i gang.

Sundhedsstyrelsen opfordrer desuden folk, der har bestilt vaccinetider, til at ændre tiden til en tidligere tid, hvis det er muligt. 

Der er ifølge Sundhedsstyrelsen mange ledige tider, og dette kan gøre, at vaccinationsprogrammet kan skride endnu hurtigere frem end ellers.

VIDEO: Se indslaget om Horsens Kommune, der har haft succes med vaccination uden tidsbestilling.