Flugtkongen fra Horsens

Ny udstilling sætter fokus på flugtkongen Carl August Lorentzens flugt fra fængslet

02:23

1 af 2

Under kælderen på Fængslet i Horsens gemmer der sig en masse historier. Én af dem tager afsæt i celle 7, hvor Carl August Lorentzen var indespærret.

Han var fange i fængslet tilbage i 1949, men han var en svær mand at holde bag lås og slå.

- Han er en flugtkonge. Det lykkedes ham at flygte hele otte gange tidligere fra andre fængsler og arresthuse, siger Maria Briese, der er afdelingsleder Horsens Museum.

Og det lykkedes også Carl August Lorentzen at finde en vej ud af fængslet i Horsens. Han tog flugten lillejuleaften efter mange måneders forarbejde.

Flugten begyndte bag et vægskab i cellen. Her brugte han en stoppenål til stille og roligt at fjerne alle murstenene bag skabet.

Historien om Carl August Lorentzen og andre får Fængslet nu mulighed for at fortælle, da Nordea-fonden har tildelt museet 21,9 millioner kroner til etableringen af blandt andet en udstilling om flugtkongen.

Se: 21,9 millioner til fængselsmuseet

Udstillingen kommer blandt andet til at indeholde en rekonstruktion af flugtruten, der i første omgang går fra fængselscellen, ud gennem en trappe og op på et loft.

- Om natten er han helt alene, og der kan han komme op på loftet. Efter rigtig meget besvær får han lave adskillige stykker værktøj, siger Maria Briese.

Det værktøj brugte han til at grave en 18 meter lang underjordisk tunnel.

- Det tager ham otte måneder at komme fire til fem meter ud, hvor han arbejder på det hver nat, siger Maria Briese.

Selv om flugten tog mere end et år at forberede, var friheden kort for Carl August Lorentzen - efter en uge udenfor murene var han tilbage i fængslet. Her blev han så resten af sine dage.

Udvidelsen af museet forventes at stå færdig om to år.

I tv-indslaget øverst i artiklen kan du se mere om Carl August Lorentzens flugt, og de mange millioner, som fængslet har fået.