Fjernvarmeværk holdt ikke øje med ammoniak før udslip

Det var en menneskelig fejl, der i weekenden var skyld i, at store mængder ammoniakvand fossede ud i Horsens Fjord, meddeler fjernvarmeværk.

Fjernvarme Horsens har tirsdag forklaret, hvordan det kunne gå så galt i weekenden, at 25 kubikmeter ammoniakvand endte i Horsens Fjord.

I en pressemeddelelse skriver fjernvarmeværket, at uopmærksomhed på et kritisk tidspunkt var skyld i udslippet.

Ifølge Fjernvarme Horsens var værket lørdag aften ved at flytte ammoniakvand fra en større tank til en mindre. Ammoniakvandet svarer angiveligt til den salmiakspiritus, mange kender fra deres husholdning, og bruges til at rense kedler på værket.

quote Når uheldet er ude, kan svaghederne vise sig.

Martin Gram Schmidt Jensen, energichef i Fjernvarme Horsens

Mens flytningen af ammoniakvandet var i gang, skete der ifølge energichef i Fjernvarme Horsens Martin Gram Schmidt Jensen en række akutte fejl på værkets affaldskedler.

- Disse hændelser fjernede kontrolrumsmedarbejdernes fokus på opfyldningen af biomasseværkets ammoniakvandstank, som blev overfyldt, hvilket forårsagede udslippet, udtaler han i pressemeddelelsen.

Et spildkar er allerede installeret til at kunne håndtere eventuelle overløb fra overflydninger, men det var slet ikke stort nok til at kunne håndtere mængderne denne aften.

Derfor endte 25 kubikmeter ammoniakvand med at løbe i et regnvandsafløb og videre ud i fjorden.

Ammoniakudslippet fandt sted i weekenden fra en tank, der tilhører Fjernvarme Horsens på Endelavevej.
Ammoniakudslippet fandt sted i weekenden fra en tank, der tilhører Fjernvarme Horsens på Endelavevej. Foto: Google Street View

Skaden var sket

Først næste morgen blev udslippet opdaget, og brandvæsnet tilkaldt. Men da var det for sent til at kunne inddæmme det eller suge det. Flere timer var gået, og det giftige stof var allerede i fjorden.

De ubesvarede spørgsmål

TV2 ØSTJYLLAND har tirsdag forsøgt at få en kommentar fra Fjernvarme Horsens, men der er ikke svaret på vores henvendelser.

Vi ville ellers gerne have svar på:

1) hvorfor udslippet ikke blev registreret automatisk,

2) over hvor lang tid ammoniakvandet flød ud,

3) og hvorfor udslippet først blev opdaget næste morgen.

Som følge af udslippet har Fjernvarme Horsens nu lovet Miljøstyrelsen, at der er iværksat procedurer, der skal forhindre et nyt udslip. I samme ombæring vil fjernvarmeværket arbejde på en permanent løsning, så lignende hændelser undgås.

- Vi gør alt, hvad vi kan for have velfungerende og sikre procedurer, men når uheldet er ude, kan svaghederne vise sig. Det handler vi naturligvis på i samarbejde med myndighederne, udtaler Martin Gram Schmidt Jensen i pressemeddelelsen.

Efter udslippet skal Miljøstyrelsen behandle redegørelsen fra Fjernvarme Horsens og vurdere, om det skal have eventuelle konsekvenser.