Falken Knirke går til kamp mod forstyrrende måger

Den aarhusianske falkoner Flemming Salomonsen og falken Knirke hjælper boligforeninger og virksomheder med at skræmme måger væk. Og det virker

01:42

Larm, skrig og fuglelort. Det er hverdag for flere østjyske borgere og virksomheder, som slås med måger. På virksomheden Schur Pack Denmark i Horsens har de haft problemer med måger på taget de sidste par år.

- Det er et stort problem. Vi oplever, at de larmer, skider på vores biler,  skider på vores bygninger og de ødelægger ting. Sidste år skiftede vi 65 ovenlysvinduer, som de havde hakket hul i, siger Morten Wulff, værkstedsleder på Schur Pack Denmark. 

Læs også Sej kamp om mågebekæmpelse: Inger overvejede at flytte

Virksomheden har tidligere forsøgt at skræmme mågerne væk med drager og pigge på taget, men uden det store held.

Men der er hjælp at hente. Falkoneren Flemming Salomonsen og hans 8-årige, afrikanske lannerfalk Knirke er kommet på besøg, og de har en mission – at skræmme mågerne væk.

- Falken er en rovfugl. Måger og alle andre fugle har en naturlig frygt for rovfuglen. Når rovfuglen er i luften giver det ro. Falken dækker et ret stort område, og når den er i luften, så forsvinder fuglene i området med det samme, siger Flemming Salomonsen. 

Læs også Mågeskrig: Hotel uddeler ørepropper til gæsterne

Det kræver som regel flere flyveture at få bugt med de genstridige måger, og det varierer fra sted til sted, hvor mange gange Knirke og Flemming Salomonsen skal patruljere, før mågerne holder sig væk.

- Det kan være to flyvninger, men det kan også være 30. Det er svært at sige. Det kommer an på, hvor stort problemet er, siger Flemming Salomonsen. 

Læs også Jægere er sat ind i jagten på skrigende måger

Ifølge Flemming Salomonsen er det lige nu, man skal sætte ind overfor mågerne.

- Ynglesæsonen er i fuld gang, og de er i gang med at etablere sig. Derfor er det lige nu, det gælder om at få jaget mågerne væk, inden det er de bygger rede med og får æg og unger, siger han. 

Læs også Trætte af støj: Indsats mod sølvmåger intensiveres

Knirke har været i luften i et par minutter, og der er allerede en forskel at mærke hos Schur Pack Denmark. 

- Det varede kun fem minutter, og nu er der helt stille, så indtil videre har det hjulpet, siger Morten Wulff. 

Se mere i videoen øverst i artiklen.