Færre kunder og ensretning af butikker: Hvad betyder de nye restriktioner for din julehandel?

På et pressemøde tirsdag eftermiddag har sundhedsministeren indført strengere restriktioner for butikker, storcentre og varehuse. Her er, hvad det betyder for din julehandel.

Det er 1. december, og den fysiske julehandel er nu for alvor kickstartet oven på Black Friday og Cyber Monday. Men december måneds julehandel bliver som så meget andet helt anderledes.

Sundhedsministeren har nemlig på et pressemøde tirsdag eftermiddag sparket december måned i gang ved at indføre strengere restriktioner for alle danske butikker på mere end 2000 kvadratmeter.

Konkret bliver restriktionerne omkring antal kunder per kvadratmeter ændret fra at være en anbefaling til at være et krav. Selve kravet afhænger af butikkens eller centrets størrelse. 

Sådan er de nye krav til antal kunder

Foruden kravet om antal kunder per kvadratmeter bliver det desuden et krav at indføre ensretning i alle stormagasiner, storcentre, varehuse og butikker på mere end 2000 kvadratmeter.

Et af de storcentre her i Østjylland, der bliver ramt af de nye restriktioner, er Bytorv Horsens på Søndergade i Horsens.

- Vi har ikke det fulde overblik over de nye restriktioner endnu, men skal have os sat ordentligt ind i det, og så løser vi det også den her gang, som vi har gjort alle de andre, siger centerdirektør i Bytorv Horsens, Anette Vestergaard, til TV2 ØSTJYLLAND.

Som det sidste led i indsatsen mod smittespredning under årets julehandel har sundhedsministeren opfordret alle danskere til at handle julegaver alene og ikke slæbe hele familien med i storcentre og på gågader.

Fra 810 kunder til 648

Bytorv Horsens råder over 16.200 kvadratmeter, og med det nye krav om, at der i butikker på mere end 10.000 kvadratmeter ikke må lukkes mere end én person ind per 25 kvadratmeter gulvplads ender Bytorv Horsens med at have plads til 648 kunder i hele centret.

Annette Vestergaard har siden 2019 været centerdirektør i Bytorv Horsens, der ligger på byens gågade Søndergade.
Annette Vestergaard har siden 2019 været centerdirektør i Bytorv Horsens, der ligger på byens gågade Søndergade. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Inden tirsdagens pressemøde havde Bytorv Horsens mulighed for at lukke 810 handlende ind ad gangen. Dermed må de nu med de nye restriktioner vinke farvel til cirka hver femte handlende i forhold til før.

Og selvom det selvfølgelig er ærgerligt, så betyder det ikke den helt store omlægning for centeret i midten af Horsens, fortæller centerdirektøren.

- Vi har et system, hvor vi live kan holde øje med, hvor mange mennesker, der er i centret, og derfor bliver det ikke svært at ændre på det maksimale antal, siger Annette Vestergaard.

Hun fortæller desuden, at der i Bytorv Horsens allerede er en form for ensretning, som er det andet nye krav fra regeringen.

Alle gange i centeret er nemlig delt på midten med en ensretning i hver side, dermed går folk altid kun i højre side.

Hun ved dog ikke endnu, om denne form for ensretning er tilstrækkelig, eller om myndighederne vil have en fuldstændig ensretning af gangene.

Restriktioner går hårdt udover i forvejen trængte butikker.

På den korte bane har det ikke den helt store betydning for Bytorv Horsens, at man nu indfører nye retningslinjer.

Men det rammer butikkerne i centret, der i forvejen har det svært, hårdt, og det kan på den lange bane også få betydning for centret.

- Det er helt vildt ærgerligt særligt for butikkerne, men det er også nødvendigt, og vi bakker naturligvis helt op om beslutningen. Nu skal vi bare sikre, at vi finder den bedst mulige balance i de nye restriktioner, siger Annette Vestergaard. 

Brian Mikkelsen har af to omgange været erhvervsminister under Lars Løkke Rasmussen. I dag er han administrerende direktør i brancheorganisationen Dansk Erhverv.
Brian Mikkelsen har af to omgange været erhvervsminister under Lars Løkke Rasmussen. I dag er han administrerende direktør i brancheorganisationen Dansk Erhverv.

Samme opbakning til de nye restriktioner møder regeringen ikke hos brancheorganisationen Dansk Erhverv.

- Detailhandlen har allerede gjort og gør meget for at sikre en tryg oplevelse for ansatte og kunder. Vi har lige afviklet årets travleste dag, nemlig Black Friday. Det er sket med stor tilfredshed efter de gældende regler, derfor er det en skam, at der nu skal strammes yderligere op, siger administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, i en pressemeddelelse.

politibil

Hjalp du en ung kvinde hjem nytårsnat? Politiet leder efter dig

domstol retten byretten Randers pædofilisag 2

Børnemishandlers navn delt tusindvis af gange - politiet advarer

Vaccine

Organisation vil have restaurantbesøg tilladt for særlige grupper allerede om tre uger

byretten i Aarhus

Anholdt efter brud på corona-restriktioner: To kvinder skal sendes ud af landet

øjenvipper

Efter stormløb af utilfredse kunder: Randers-firma under tvangsopløsning

40_percent

playDen britiske mutation spreder sig i Østjylland: Restriktionerne er ikke nok