Fængselsleder anklages for vold mod indsat

En mellemleder ved østjysk statsfængsel anklages for at vælte indsat omkuld og tvære mad ud i hovedet på ham

En episode i Enner Mark Fængslet i Horsens gik ifølge anklagemyndigheden alt for voldsomt til, og en fængselsleder er sigtet for vold.

En mellemleder ved Enner Mark Fængsel i Horsens gik tilsyneladende for vidt over for en indsat i statsfængslet.

Fængselslederen er nu tiltalt for vold, og Retten i Horsens behandler sagen fredag. Episoden fandt ifølge anklageskriftet sted 18. april om eftermiddagen i en observationscelle.

Den tiltalte skubbede angiveligt den indsatte omkuld på en seng, hvorefter han greb ham om nakke og hår og trak ham ned på gulvet.

03:01

Tidligere har vi fortalt, at bandekonflikten er ude af kontrol i landets fængsler og kan ende med lig i gangene. Sådan lød det fra fængselsbetjentene i Enner Mark.

Luk video

Her fortsatte overgrebet ifølge anklagen med, at mellemlederen kørte mandens ansigt rundt i madrester, som lå på gulvet.

Desuden trykkede lederen mandens ansigt ned i en madbakke og råbte, at han skulle æde maden.

Til slut bankede fængselslederen angiveligt den indsattes hoved ned i gulvet flere gange. Den indsatte pådrog sig skader i ansigtet, på arme og ben og fik revet flere totter hår af.

Læs også 33-årig fængslet for overfald på fængsels-betjente

Hændelsen skal have fundet sted i statsfængslets Afdeling E. Det er en afdeling, der blandt andre rummer indsatte med banderelationer.

Sker ret sjældent

Den tiltalte, der har været suspenderet siden episoden, nægter sig ifølge sin forsvarer, Stine Gry Johannessen, skyldig.

Hos Fængselsforbundet oplyser formanden, Kim Østerbye, at anklager mod forbundets medlemmer om vold over for indsatte er relativt sjældne.

Man står med en brøkdel af et sekund til at træffe den rigtige beslutning. Og nogle af de fanger, vi har siddende, reagerer med en ekstrem voldsparathed

Kim Østerbye, Fængselsforbundet

- Det sker ret sjældent, særligt når man tænker på det miljø, vi arbejder i, og de fanger, vi har med at gøre, siger Kim Østerbye.

Han anslår, at der årligt er to-tre sager, hvor medlemmer anklages for vold.

- Man står med en brøkdel af et sekund til at træffe den rigtige beslutning. Og nogle af de fanger, vi har siddende, reagerer med en ekstrem voldsparathed.

Læs også Pape: Ingen fængselsbetjent skal være utryg på arbejdet

- Derfor kan jeg ikke afvise, at vi nogle gange bliver bragt i en situation, hvor man træder over grænsen. Derfor er det godt, at vi har et retssystem til at afgøre det, siger Kim Østerbye og understreger, at han ikke udtaler sig om den konkrete sag.

Fængselslederen er tiltalt for vold efter straffelovens paragraf 244.

Der er afsat en enkelt dag til behandling af sagen.