En hjælpende hånd til udsatte

Socialt udsatte vil gerne have hjælp af frivillige

Susanne Jakobsen (t.v.) der har været i døgnbehandling på Vesterled, har fået en god relation til Marianne Nielsen, som er frivillig hjælper. Foto: Horsens Kommune/Per Algreeen

Det kan være svært selv at skulle holde styr på sine regninger og i det hele taget få en hverdag til at hænge sammen, når man kæmper med andre problemer.

Derfor får flere misbrugere og andre socialt udsatte i Horsens Kommune en hjælpende hånd af frivillige. En ordning, som kommunen er med til at organisere.

Nogle har brug for hjælp til overblik over sine papirer, andre vil gerne have hjælp til madlavning og nogle har bare brug for en, der vil lytte.

- Vi ved af erfaring, at socialt udsatte kan have særligt svært ved at tage imod hjælp, ofte på grund af misbrugsproblemer. Heldigvis ser det ikke ud til at være tilfældet på Vesterled. For øjeblikket har vi kun én frivillig tilknyttet, men jeg er sikker på, at flere vil efterspørge ordningen, når først den er mere kendt, siger Emilie Marie Christensen, der er koordinator i Socialkompagniet i Center for Socialt Udsatte i en pressemeddelelse.

38-årige Susanne Jakobsen er en af dem, der har taget imod tilbuddet om en frivillig. Det gjorde hun, da hun var i døgnbehandling på institutionen Vesterled.

- I modsætning til en sagsbehandler er det langt mindre officielt at have kontakt med en frivillig. Jeg har blandt andet fået hjælp til at købe nogle møbler til min lejlighed. Uden den hjælp - og skulder til at tale ud ved - ville mit liv have været mere uoverskueligt, siger Susanne Jakobsen.

Marianne Nielsen, der meldte sig som den første frivillige på Vesterled, har bevidst valgt de socialt udsatte:

- Det duer ikke at være et lille nips fra landet, hvis man vil arbejde med socialt udsatte. Det kræver, at man kan tåle at høre meget. Indtil videre hjælper jeg beboerne med praktiske ting, men jeg går med idéer om at tage dem med på ture, så de oplever noget og måske bliver inspireret til at få nogle interesser - hvis de altså har lyst til det, siger Marianne Nielsen.

Horsens Kommune håber, at endnu flere som Marianne Nielsen vil melde sig som frivillige.