Eks-bokser idømt forvaring for vold og voldtægt

En 55-årig mand med en fortid som bokser er blevet idømt forvaring for at have slået og voldtaget en tidligere samlever

Lars Lund Jensen er blevet dømt for en stribe overtrædelser af straffeloven. Billedet her er fra 2003, hvor den tidligere bokser blev kendt skyldig i at have truet moderen til et af sine børn på livet. Arkivfoto. Foto: Brian Rasmussen - Scanpix

Den tidligere professionel bokser Lars Lund Jensen fra Horsens, der boksede i AIA Tranbjerg i Aarhus, er torsdag blev idømt forvaring af Østre Landsret i en sag om vold og voldtægt. Det oplyser senioranklager Emil Folker fra Statsadvokaten i København.

Det er en stadfæstelse af Retten i Nykøbing Falsters dom, som blev afsagt i foråret.

Det var en tidligere samlever, som 55-årige Lars Lund Jensen er dømt for at have voldtaget.

Læs også Eks-bokser skyldig i voldssag

Han og kvinden havde indledt et forhold. Men efter nogle måneder går det galt, og en aften overfaldt han kvinden og slog og sparkede hende. Ved to andre hændelser voldtog han hende.

Efter at forholdet sluttede, blev Lars Lund Jensen ved med at chikanere kvinden. Han begik blandt andet indbrud i hendes hus og sendte trusler til hende.

Flere voldssager bag sig

I alt er han dømt for ti forhold, fortæller senioranklageren, der er ganske godt tilfreds med torsdagens dom.

Det er ikke første gang, at den tidligere bokser er blevet dømt. Han har flere domme bag sig blandt andet for voldtægt og vold mod tidligere samlevere og kærester.

Det betyder forvaring

- Sammen med fængsel på livstid er forvaring den eneste sanktion i dansk strafferet uden tidsbegrænsning.
- Modsat en anbringelsesdom, som gives til sindssyge kriminelle, er forvaringsdømte egnede til at afsone i et fængsel.
- Afsoningen foregår blandt andet i Anstalten ved Herstedvester.
- Kun personer, som dømmes for personfarlig kriminalitet og seksualforbrydelser, og som regnes for at være farlige, hvis de er på fri fod, kan idømmes forvaring.
- Efter fem års forvaring - og siden en gang om året - har anstalten pligt til at tage stilling til, om foranstaltningen skal fortsætte.
- Rigsadvokaten har pligt til at sikre, at en forvaringsdømt ikke sidder længere end nødvendigt, men det er op til retten at bestemme, om den dømte kan prøveudskrives - det vil sige løslades.
- Inden der sker prøveudskrivning, vil der i reglen være et længere forløb, hvor den dømte først får ledsaget udgang og siden får lov til at forlade fængslet på egen hånd.
- For at opnå de friheder kan Kriminalforsorgen stille en række betingelser, for eksempel at den dømte skal behandles med en bestemt type medicin.
- Gennemsnitligt set svarer tidsforløbet omkring det at få bevilget udgang til, hvis der var tale om en tidsudmålt fængselsstraf på mindst 12 års fængsel.

Kilder: Tidligere fængselsinspektør ved Anstalten ved Herstedvester, Hans Jørgen Engbo, og Rigsadvokaten.

Tidligere har anklagemyndigheden forsøgt at få Lars Lund Jensen dømt til forvaring i en sag fra 2012. Den sag handlede også om vold mod en kvinde.

Men det afviste Retten i Horsens. Han fik i stedet to år og seks måneders fængsel. I den sag udsatte han blandt andet en kvinde for vold, mens hun var lænket til vandtilførslen til et toilet.

Læs også Ingen forvaring til voldsmand

Forvaring er en tidsubestemt straf, som erstatter en almindelig fængselsstraf. Sanktionen gives til dømte, som vurderes at være særligt farlige.

Lars Lund Jensen, der blev europamester i sin vægtklasse som professionel bokser tilbage i 1988, bliver anbragt i Anstalten i Herstedvester.