Danmarkspremiere: Kirkerummet rykkes over i en Facebook-gruppe

I Horsens har to præster startet en Facebook-gruppe, hvor der vil blive lavet live-gudstjenester og skabt debat

02:22

VIDEO: To præster fra Horsens har åbnet en kirke i den digitale verden.

På sociale medier findes der grupper og fællesskaber for snart sagt alt.

Nu kan man også gå til gudstjeneste og tale med præsten. To præster fra Horsens har lavet et digitalt kirkerum på Facebook. Den første af sin slags i Danmark.

Det hedder Getsemane, opkaldt efter den have i Jerusalem, hvor Jesus tilbragte natten til langfredag. Bag ideen er to præster fra Horsens. 

Læs også Videokampagne for at få østjyder til at blive i folkekirken set 1,3 mio. gange

- Folkekirken mangler at lave noget for de unge, og de er jo på det digitale, siger Sarah Høgh Lodberg, der er digital præst i Getsemane.

Det skal virke som et frirum med højt til loftet og plads til at diskutere livets største spørgsmål. Målgruppen er dem, som aldrig sætter sig på kirkebænken – især de 20-40 årige.

I den nye digitale folkekirke vil der komme til at være morgenmeditation, debat og interviews og dertil også live-gudtjeneste. 

Læs også Helt omvendt: Henrik meldte sig ind i Folkekirken - igen

Pibekrave og T-shirt

Men hvilket tøj har en digital præst egentlig på? Det har Sarah Høgh Lodberg været i tvivl om. Hun har prøvet sig frem – og landet på pibekraven oven på en almindelig T-shirt.

- Det virker til, at det er det, de unge vil have, siger Sarah Høgh Lodberg.

Folkekirken mangler at lave noget for de unge, og de er jo på det digitale.

Sarah Høgh Lodberg, digital præst, Getsemane

Den første digitale kirke er åben for alle. Men trods alt i en lukket gruppe på Facebook.

- Der skal være en fortrolighed. Man skal kunne komme frem og sige de ting, man har på hjertet, siger Hanne Henriksen, der er sognepræst i Horsens.

De to præsters kollega på Djursland roser initiativet. 

- Jeg synes, at oplægget er superskarpt. Det at diskutere mening, eksistens, det at være menneske og de store livsspørgsmål, siger Morten Bay-Mortensen, der er sogne- og kommunikationspræst hos Syddjurs Provsti.

04:07

VIDEO: Kommunikationspræst Morten Bay-Mortensen hilser initiativet velkomment. Han er dog i tvivl om, hvorvidt det er en god ide at mødes via skærme.

Luk video

Han mener dog, at der kan opstå et dilemma, når man skal mødes gennem en skærm.

- Det fysiske nærvær, det at mødes ansigt til ansigt, det at kunne se hinandens kropsprog, det at kunne aflæse hinanden, det har jo også en kæmpe værdi. Det er jo også med til at bygge fællesskaber op, siger Morten Bay-Mortensen.

Delte meninger om initiativet

Nu må fremtiden vise, om der også er en digital menighed på internettet. På Rønde Højskole og på Aarhus Universitet var der delte meninger om initiativet.

01:57

VIDEO: Der er delte meninger blandt de unge, som er i målgruppen for kirken på Facebook.

Luk video

- Jeg synes, det er en god idé. Jeg tror, der er mange unge, der synes at kirken er et meget overvældende sted at komme, når man ikke er vandt til det. Men vi er jo vandt til at gå på nettet og klikke rundt der, siger 20-årige Ingeborg Line Odgaard Jørgensen fra Rønde Højskole.

- Jeg synes, vi har fat i et eller andet, at vi skal få de unge til at interessere sig for kirkens rum. Man behøver ikke være super kristen, men der ligger også noget andet i det at gå til en gudstjeneste, siger Clara Rosendahl, der er 22 år.

Læs også Landets eneste spiritistkirke ligger i Aarhus: I Lysets Hus taler de med de døde

- Jeg synes, det er fint, der er noget. For de gør det også lettere lige at åbne Facebook og for eksempel at tage i kirke. Men det er også meget optimistisk at tro, at fordi jeg har lavet den her Facebook-gruppe, så vil de unge være med, fordi det er noget, de kan forstå, siger Hannah Sørensen på 22 år.