Brand i østjysk kirke: En person anholdt

Onsdag aften udbrød der brand i Vor Frelsers Kirke i Horsens, som er svært røgskadet. En person er blevet anholdt i forbindelse med branden

Der har onsdag aften været brand i Vor Frelsers Kirke i Horsens. En person er blevet anholdt efter branden. Foto: Privat

Vor Frelsers Kirke ligger på Torvet i den centrale del af Horsens. Foto: Google Maps

1 af 2

Kl. 17.37 ringede en borger til alarmcentralen, fordi personen kunne se røg fra et vindue og under døren til Vor Frelsers Kirke på Torvet i det centrale Horsens.

Der var udbrudt brand i kirken, og status nu er, at branden er slukket, men skaderne på kirken er omfattende. 

- Brandfolkene bliver mødt af en røgfyldt kirke, men får hurtigt kontrol over branden og får den slukket. Men der er sket omfattende røgskader på kirken indvendig, siger vagtchef hos Sydøstjyllands Politi Halfdan Kramer til TV2 ØSTJYLLAND. 

Vi skal have klarlagt hans færden omkring anmeldelsestidspunktet og hans rolle i forbindelse med branden.

Halfdan Kramer, Sydøstjyllands Politi

I forbindelse med branden har politiet anholdt en person i området. 

- Vi skal have klarlagt hans færden omkring anmeldelsestidspunktet og hans rolle i forbindelse med branden, siger Halfdan Kramer. 

Læs også Brand i villa: - Der er ikke meget tilbage

Personen må altså betegnes som mistænkt for at være skyld i branden i kirken, og Sydøstjyllands Politi afviser da heller ikke, at branden kan være påsat.

Skadeservice er her til aften ved at undersøge, om der kan reddes noget fra den beskadigede kirke. 

Røglag helt ned til gulvet

- Det kunne være nogle skrifter, og så skal vi også have vores teknikere på sagen. Endnu kan vi ikke sige noget om, hvor branden er startet, siger Halfdan Kramer.  

En af de første fremme ved branden var indsatsleder Søren Stidsen fra Sydøstjyllands Brandvæsen. 

Ved hoveddøren kan vi se, at røglaget er helt nede ved gulvet, og gennem et termisk kamera kan jeg se, at prædikestolen brænder.

Søren Stidsen, Sydøstjyllands Brandvæsen

- Ved hoveddøren kan vi se, at røglaget er helt nede ved gulvet, og gennem et termisk kamera kan jeg se, at prædikestolen brænder, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Et røgdykkerhold blev sendt ind i kirken og fik hurtigt kontrol over branden. Samtidig sikrede brandfolkene, at dørene til de nærliggende administrationsbygninger var forsvarligt lukkede. 

- Ingen af disse blev beskadiget, men kirken er totalt røgskadet, siger indsatslederen.

00:34

VIDEO: Kirken er onsdag aften blevet lukket af politiet. 

Luk video

Må starte helt forfra

Vor Frelsers Kirke har gennem den seneste tid gennemgået en større renovering, og derfor er det ekstra bittert, at kirken nu har været udsat fra en brand. Sådan lyder det fra en af medlemmerne af menighedsrådet. 

Indvendig er jeg rasende. Det er slet ikke til at forstå.

Adalbert Juretzka, menighedsrådsmedlem

- Prædikestolen er brændt, mange kirkebænke, lamper, orglet. Alt er ødelagt. Vi havde lige renoveret for 10 mio. kr. og manglede kun døbefonten. Nu tror jeg, at vi skal starte helt forfra, siger menighedsrådsmedlemmet Adalbert Juretzka til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Efter dødsbrand: Norddjurs vil sikre plejecentre

Kirken er været helt fyldt med røg, og derfor tror han, at alt skal renses - eksempelvis de 2500 piber i orglet. Hvis branden er påsat, som noget kunne tyde på, er det kun ekstra hårdt, mener Adalbert Juretzka.

- Indvendig er jeg rasende. Det er slet ikke til at forstå, lyder det fra ham.