Bodils knogler smuldrer – hun fandt ud af det ved et tilfælde

150.000 danskere har knogleskørhed, men langt flere har sygdommen, uden de ved det. Sådan var det også for Bodil Johanne Jørgensen, som fik konstateret diagnosen ved et tilfælde.

70-årige Bodil Johanne Jørgensen fra Horsens lider af en sygdom, som man ikke kan se med det blotte øje. Og i flere tilfælde ved bæreren af sygdommen heller ikke selv, at man har den.

Sådan var det også for Bodil.

For 16 år siden fik hun ved et tilfælde konstateret, at hun har Osteoporose, som er bedre kendt som knogleskørhed. Hun var til et helt almindeligt lægetjek, og her foreslog lægen, at hun skulle scannes for knogleskørhed.

quote Jeg blev så overrasket, at jeg ikke vidste, hvad jeg skulle gøre ved det. Jeg lagde det bare væk. Jeg vil ikke have en kronisk sygdom.

Bodil Johanne Jørgensen, Horsens

- Jeg tænkte, at det var der ikke nogen grund til, men min læge overbeviste mig, så jeg blev undersøgt, og det viste sig jo så, at jeg har knogleskørhed, siger Bodil Johanne Jørgensen til TV2 ØSTJYLLAND.

I første omgang orkede hun ikke at forholde sig til sygdommen.

- Jeg blev så overrasket, at jeg ikke vidste, hvad jeg skulle gøre ved det. Jeg lagde det bare væk. Jeg vil ikke have en kronisk sygdom, siger hun.

Først et par år senere besluttede Bodil Johanne Jørgensen sig for at sætte sig ind i, hvad det var for en sygdom, hun havde fået. Hun fandt blandt andet ud af, at hendes mor også havde knogleskørhed, hun meldte sig ind i Osteoporoseforeningen og begyndte at leve mere sundt og dyrke mere motion.

De færreste ved, at de har sygdommen

Bodil Johanne Jørgensen er én ud af 150.000 danskere, som har fået konstateret knogleskørhed.

Men ifølge Osteoporoseforeningen, som er landsforeningen mod knogleskørhed, har op til 600.000 danskere sygdommen – de fleste ved det bare ikke.

- Det er jo en skjult folkesygdom, og der er rigtig mange, som ikke ved, at de har det, så de er ikke i behandling, siger Anna Margrethe Kristensen, som er frivillig og formand i Lokalafdeling Midtjylland Øst, til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Jeg har valgt at sige, at det ikke er noget, der skal fylde i min hverdag, og jeg frygter det ikke.

Bodil Johanne Jørgensen, Horsens

Det skal en målrettet kampagneindsats med Osteoporoseforeningen og Danmarks Apotekerforening lave om på. I løbet af oktober vil foreningen besøge en række apoteker for at sætte fokus på forebyggelse og behandling.

- Det er bedre at gå ud og forebygge i stedet for at helbrede. Man kan risikere at miste så meget kalk i sine knogler, så man får brud på håndled, lår og i sin rygsøjle, men det kan forebygges, hvis det opdages i tide, siger Anna Margrethe Kristensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Anna Margrethe Kristensen er frivillig og formand i Lokalafdeling Midtjylland Øst. I oktober er hun på besøg i nogle af landets apoteker for at sætte fokus på knogleskørhed. Blandt andet dem i Hinnerup, Hadsten og Hammel. 
Anna Margrethe Kristensen er frivillig og formand i Lokalafdeling Midtjylland Øst. I oktober er hun på besøg i nogle af landets apoteker for at sætte fokus på knogleskørhed. Blandt andet dem i Hinnerup, Hadsten og Hammel. 

Man kan godt leve med det

Bodil Johanne Jørgensen fik for 16 år siden konstateret, at hun havde en kronisk lidelse, som hun ikke anede, hun havde.

I dag, 16 år senere, mærker hun ikke så meget til sygdommen, og hun har også fra start besluttet sig for, at den ikke skal fylde i hendes liv.

- Jeg har valgt at sige, at det ikke er noget, der skal fylde i min hverdag, og jeg frygter det ikke. Man skal ikke gå og være bange. Så kan man være bange for altid, men man skal tage sine forholdsregler, siger Bodil Johanne Jørgensen til TV2 ØSTJYLLAND.

I morgen, tirsdag, er det international Osteoporosedag. Du kan læse mere om, hvad det vil sige at have knogleskørhed her.

VIDEO: Op mod 600.000 danskere har knogleskørhed - men de fleste ved det ikke. 
Veteraner

Afghanistanveteran holder sommertogt for andre som ham

Regn

Den kommende uge kan byde på en hel måneds regn

thumbnail_IMG_4555

Mystisk solouheld i Aarhus V: Føreren forsvundet

20200619-091158-L-1920x1279we

DMI varsler kraftig regn og skybrud, som kan ende i oversvømmelser

20210620-120009-L-1920x1183we

Styrtet Silkeborg-rytter slipper nådigt fra hård landing

20210716-190013-7-1920x1280we

play Ophidset alpaca skubber gæster omkuld - Uenighed om spark og bid

Dagens mest læste