Biskop forundres over restriktioner: - Fuldstændig åndsvage regler

Biskoppen i Aarhus mener, det er urimeligt, at præster skal afvise pårørende til dødsfald, barnedåb eller bryllup, når tusinder kan samles og se EM på storskærm.

32 stående eller 64 siddende mennesker.

Det er så mange gæster Vær Kirke ved Horsens har mulighed for at have til gudstjeneste.

Coronarestriktioner og arealkrav gør nemlig fortsat, at kun få gæster kan komme i kirken ad gangen.

Det betyder, at Gudmund Rask Pedersen, der er sognepræst i Vær Kirke, og andre præster rundt omkring i de mindre kirker i Østjylland ofte må afvise folk til barnedåb, bryllupper og begravelser.

- Det er noget der gør ondt på almindelige mennesker.

- Det bliver hurtigt koblet med en vrede at skulle være underlagt, og nu citerer jeg bare, åndsvage regler, fuldstændige åndsvage regler, siger Gudmund Rask Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Gudmund Rask Pedersen mener ikke, at der bør være nogen undskyldning for, at bevare de nuværende restriktioner.
Gudmund Rask Pedersen mener ikke, at der bør være nogen undskyldning for, at bevare de nuværende restriktioner. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Han forstår ikke, hvordan man kan fejre EM med øl, store forsamlinger og fællessang, når man stadigvæk kun må samles 32 personer i den lokale kirke til sang.

- Det skriger til himlen, at man kan være alle de mange mennesker til en storskærms fest omkring fodbolden inde på torvet, også sidder vi 32 personer her og kan synge, siger han.

- Det er urimeligt overfor de pårørende

Også biskoppen i Aarhus stift, Henrik Wigh-Poulsen er forundret over coronarestriktionerne i kirkerne.

- Jeg synes, at det er urimeligt. Det er urimeligt overfor de pårørende, og jeg synes, at det er beskæmmende, at man i den grad glemmer kirken i denne her store genåbning, som vi har gang i lige i øjeblikket, siger biskoppen i Aarhus stift til TV2 ØSTJYLLAND.

Biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen mener ikke, at restriktionerne i kirken passer overens med restriktionerne i resten af landet.
Biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen mener ikke, at restriktionerne i kirken passer overens med restriktionerne i resten af landet. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

I dag skal der være fire kvadratmeter per gæst i kirken, hvis de står op, og to kvadratmeter hvis de sidder ned. Det bliver fra 1. august lempet en smule, således at der skal være to kvadratmeter, ligegyldigt om man sidder ned eller står op.

I står jo til at få lempet restriktionerne snart, kan i ikke bare slå koldt vand i blodet og vente dertil?

- Det er folk her og nu, som bliver berørt af det, og derfor synes jeg også, at der bliver nødt til at blive gjort noget ved det, når man kan se, hvordan der bliver åbnet i andre dele af samfundet, siger biskop Henrik Wigh-Poulsen.

Tilbage i Vær Kirke mener sognepræsten Gudmund Rask Pedersen ikke, at der er nogen undskyldninger, som bør komme i vejen.

- Jeg er træt at høre, at der er ferietid lige nu og så videre, for det er der ikke i kirken. Vi har gang i de kirkelige handlinger i gudstjenestelivet, siger han.