38-årig mand idømt forvaring for drabsforsøg

Overfald med støvsugerrør og hjemmelavet kniv i Statsfængslet Østjylland førte til en dom for forvaring

Den 13. februar 2015 overfaldt en mand en medfange i Statsfængslet Østjylland med et støvsugerrør og en hjemmelavet kniv i form af en tandbørste med et barberblad, og fredag formiddag faldt dommen.

Retten i Horsens fandt den 38-årige mand skyldig i at have overfaldet offeret, der på gerningstidspunktet var en 18-årig mand.

Den dømte afsonede på gerningstidspunktet en længere fængselsstraf for blandt andet et drab begået i Spanien.

Det kom under bevisførelsen i sagen frem, at den nu dømte mand opsøgte offeret, der var på sin celle, hvor han lå på sin seng. Den dømte forklarede i retten, at han sagde til offeret: "Nu skal du dø, mand". Den dømte slog offeret i hovedet med et metalrør fra en støvsuger. Derefter skar han offeret i halsen med en hjemmelavet kniv. Det var en kniv, der var lavet af en tandbørste, hvor der var smeltet et barberblad ind i enden, så det kunne bruges som en hjemmelavet kniv.

Krav om forvaring: Angreb medindsat med støvsugerrør

Inden den dømte 38-årige forlod cellen truede han offeret og hans familie.

Den dømte erkendte, at han overfaldt offeret i cellen og erkendte grov vold, men han nægtede, at det var hans hensigt at dræbe offeret.

Offeret afgav også forklaring. Han forklarede blandt andet, at han var helt sikker på, at han skulle dø, da tiltalte skar ham i halsen.

- Offeret forklarede i retten, at gerningsmanden nærmest skar i halsen på ham på samme måde, som man skærer i et franskbrød. Sådan op og ned", forklarer anklagerfuldmægtig Jesper Rubow i pressemeddelelsen.

Havde forklaret dem om overfaldet

Der blev under sagen også afgivet forklaringer fra fængselspersonalet, der fandt offeret på cellen, ligesom andre indsatte afgav forklaring. De indsatte kunne oplyse, at den nu dømte efter overfaldet detaljeret havde forklaret dem om overfaldet.

De lægelige oplysninger i sagen viste, at offeret var blevet skåret eller stukket i begge sider af halsen.

Fangers placering er vigtig

Der er under sagen foretaget mentalundersøgelse af gerningsmanden, og Retslægerådet har afgivet udtalelse i sagen. Den dømte er ikke fundet sindssyg, men konklusionen i både mentalundersøgelsen og i udtalelsen fra Retslægerådet anbefalede, at han skulle idømmes forvaring, da han udgør en nærliggende fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed.

- Det var en alvorlig sag, og det er vores opfattelse, at dømte er farlig, og han derfor skulle idømmes forvaring på ubestemt tid. Retten var enig i disse betragtninger, udtaler Jesper Rubow.

Udover drabsforsøg blev gerningsmanden dømt for trusler og vidnetrusler mod offeret, ligesom gerningsmanden blev dømt for trusler mod en fængselsbetjent.

Offeret blev tilkendt en erstatning på 30.000 kroner.

- Det er naturligvis en tragisk sag, da det i sagens natur ikke er hensigten, at personer, der er dømt for drab under afsoning af deres straf skal forsøge at slå andre ihjel, udtaler anklagerfuldmægtig Jesper Rubow.

test corona covid-19

Mobile testcentre bruges alt for lidt, mener regeringen - indkalder kommuner til hastemøde

Skærmbillede 2021-01-20 kl. 19.30.26

Østjysk virksomhed om præsidentskifte: - Vi ser frem til, at der kommer ro og kontrol

Jægergårdsgade

play Brand i Aarhus: Beboere blev evakueret

Anders Kühnau

Regionsrådsformand om fald i vaccineleverance: Ældre og sårbare kommer til at vente

politibil

Efter flere våbenfund: Politiet opretter to visitationszoner i Aarhus

Liva

Liva er både dansker og amerikaner: - Derfor er det her præsidentvalg helt specielt