124 boliger rives ned: - Det er spild af penge

Byrådet i Horsens er blevet enige om at rive 124 boliger ned i Sundparken. DF kalder det spild af penge, og borgmesteren erkender, det ikke var ønskescenariet.

Det er knap et år siden, flere hundrede beboere fra Sundparken i Horsens demonstrerede mod potentielle bolignedrivninger i forbindelse med en fodboldboldkamp med AC Horsens.

Nu har byrådet dog besluttet sig for at rive 124 af i alt 577 almene boliger ned i Sundparken – og det er ovenikøbet på baggrund af en opfordring fra beboerdemokratiet i de almene boliger.

- Vi har grundlæggende ikke ønsket at ende her. Dog har udredningsfasen vist, at ønsket fra Odinsgården (der er en afdeling i Sundparken, red.) har været at gøre det på denne måde, siger borgmester i Horsens kommune, Peter Sørensen (S).

I foråret i 2019 pegede udviklingsplanen for området ellers på, at boligblokkene skulle blive stående og solgt fra til private investorer. Den løsning har man dog ikke kunnet finde opbakning til blandt beboerne.

Det ærgrer Michael Nedersøe fra Dansk Folkeparti, der var den eneste, der stemte imod forslaget i byrådet.

- Jeg har været modstander hele tiden. Det løser ikke noget. Det er ikke murstenene, der gør, om du er integreret eller ej – man skulle i stedet have lavet et frasalg.

- Man kan jo kigge til Gellerup og se, om det har haft en effekt der.

Var nedrivning ikke den eneste løsning, når beboerne ikke ønskede den anden løsning?

- Det synes jeg ikke. Det er sådan, at man godt kan blive skræmt af noget, man ikke ved hvad er. En privat udlejer kan ikke have markant dårligere service, hvis det ligger side om side med de andre blokke, siger Michael Nedersøe.

I februar sidste år demonstrerede beboerne i forbindelse med en fodboldkamp.

Spild af penge

Som en del af den nye plan skal de almene boliger erstattes af knap 80 nye private boliger. Og selvom det var et stort flertal, der stemte planen igennem i byrådet, er byens borgmester ikke udelt begejstret for løsningen.

Det blev dog den eneste mulighed, da det ifølge borgmesteren er en ”skal opgave” og ikke en ”kan opgave”, og så lægger han vægt på, at boligforeningens stemme har fyldt meget for byrådet.

- Jeg synes ikke, og jeg forstår ikke, det kan give mening at rive boliger ned. Vi arbejder med at ændre beboersammensætningen i området, og udfordringen er ikke kriminalitet, det er, at for mange er på overførselsindkomst, siger Peter Sørensen.

Peter Sørensen (S) blev valgt til kommunalbestyrelsen i 2006 og har været borgmester siden 2012. På fredag er han sygemeldt med alvorlige rygproblemer.
Peter Sørensen (S) blev valgt til kommunalbestyrelsen i 2006 og har været borgmester siden 2012. På fredag er han sygemeldt med alvorlige rygproblemer. Foto: Christian Kallenbach

Nedrivning er den tydelige konsekvens af Sundparkens placering på ghettolisten. Har overstiger området de fastsatte grænser på fire ud af fem punkter.

Ifølge Michael Nedersøe er det resultatet af årtiers fejlslagen integrationspolitik, og derfor mener han, det er på tide, man begynder at lytte til Dansk Folkeparti.

- Jeg er åbenbart den eneste, der har sund fornuft. Nedrivningen giver ingen mening – det er spild af penge, siger han.

Peter Sørensen erkender, at man har været for sent ude med at få taget hånd om de problemer, der har gjort området til en ghetto. Det drejer sig om et langt perspektiv på op mod 30 år.

Samtidig påpeger han, at man er godt på vej til at nedbringe andelen af beboere på overførselsindkomst.

DF kalder det spild af penge. Har de ret i det?

- Jeg ved ikke, om det er spild af penge. Jeg kan give udtryk for, at lovgivningen i sig selv, kan være fornuftig nok, når man hører om diverse parallelsamfund. Jeg synes måske, den er skåret hårdt på Sundparken. Dermed ikke sagt, vi ikke har udfordringer. Det har vi, og det har stået på for mange år, siger Peter Sørensen.

Planen skel endeligt godkendes i boligministeriet. 

IMG_3125

play Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud på rockeradresser

Morten Østergaard

Morten Østergaard genopstiller ikke ved næste valg

Mia Brøgger

Ny overraskelse en gang i måneden: Mia er en af de første tilmeldte

Vaccine

Regionsrådsformand om vaccinekaos: - Alt for mange får invitationer

DorteMandrup_Aarhus_Strata_v1_Copyright by KVANT-1.jpg[5]

Markant byggeri på vej ved Aarhus Ø

Ilva Lars Larsen møbler møbelkæde kæde butik logo IDdesign

Store butikker skal sikre 250 kvadratmeter til hver kunde