Riv Navitas ned: - Den er for stor og for kantet

Gigant-bygning på Aarhus Havn får drøje hug af omverdenen, men ejerne er godt tilfredse

02:07

VIDEO: Der er masser af potentiale i det hus, og det er ikke udnyttet endnu. Jeg tror faktisk, at det sagtens kan ombygges for at gøre det attraktivt, siger Stephen Willacy, der er stadsarkitekt i Aarhus Kommune.

Et næsten nyt byggeri til 700 millioner kroner skal rives ned.

I hvert fald hvis det står til rektoren for Arkitektskolen i Aarhus. Bygningen Navitas ligger ellers på en af de mest prominente adresser i Aarhus - lige der hvor byen og havnen møder hinanden.

Torben Nielsen er rektor for Arkitektskolen i Aarhus. Han vil have revet Navitas ned.

- Huset er for stort og for kantet til det her sted. Men det primære er i bunden, hvor bygningen ikke inviterer ind, siger Torben Nielsen, der er rektor for Arkitektskolen i Aarhus.

Riv ned og lav en bypark

Navitas huser Ingeniør- og Maskinmesteruddannelserne i Aarhus.

Huset er for stort og for kantet til det her sted. Men det primære er i bunden, hvor bygningen ikke inviterer ind.

Torben Nielsen, rektor, Arkitektskolen i Aarhus

- Er der nogen, der vil gætte, at det er unge ingeniørstuderende, der løber rundt derinde. Det tror jeg ikke, og det er super ærgerligt, siger Torben Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Arkitekten mener, at fonde eller virksomheder burde købe bygningen, rive den ned og erstatte den med en bypark eller noget helt andet.

Navitas inviterer ikke omverdenen nok ind, mener kritikere.

Den udmelding chokerer ejerne af Navitas.

- Jeg ved ikke, hvorfor vi er blevet så udskældte. Der var ingen tvivl i dommerpanelet, da vi skulle vælge bygningen, siger Anders Hanberg Rasmussen, der er rektor for Maskinmesterskolen, der altså ligger i Navitas.

Bygningen blev valgt på grund af funktionalitet og arkitektur.

Anders Hanberg Rasmussen er rektor for Maskinmesterskolen, der holder til i Navitas.

Øjebæ og grim

Skuffelsen over det udseende, som Navitas endte med at få, er ikke ny.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) har kaldt Navitas en øjebæ. Rådmanden for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), kalder i dag bygningen for grim, og stadsarkitekten er også skuffet over, at bygningens facade ikke åbner sig mere for borgerne udenfor huset.

Stephen Willacy er stadsarkitekt i Aarhus Kommune. Han mener, at Navitas ikke har udnyttet sit fulde potentiale.

- Det er måske en grim ælling. Der er masser af potentiale i det hus, og det er ikke udnyttet endnu. Jeg tror faktisk, at det sagtens kan ombygges for at gøre det attraktivt, siger Stephen Willacy, der er stadsarkitekt i Aarhus Kommune.

Glade for bygningen

Maskinmesterskolen har dog ikke planer om at bruge penge på at ændre facaden. Forslaget om at rive bygningen finder Maskinmesterskolen absurd.

Læs også Ligestilling? Nul kvinder i Letbane-bestyrelse

- Jeg er stadigvæk uforstående overfor, at man overhovedet kan foreslå det. Det er en meget velfungerende bygning, som vi er rigtig glade for, siger Anders Hanberg Sørensen.

I videoen øverst i artiklen kan du se mere om kritikken af Navitas.