Lønningsdag: Nu kæmpes der om de attraktive tv-penge

De såkaldte tv-penge skal fordeles mellem de 14 Superliga-hold efter den kommende spillerunde

Weekendens runde af Superligaen er den 13. i den nye struktur og dermed også runden, hvor første rate af de såkaldte tv-penge skal uddeles til de 14 klubber. Det sker igen efter 26. runde og en sidste gang når hele sæsonen er færdigspillet og mestre, op- og nedrykkere er fundet.

Pengene, som hver klub kan se frem til, afhænger af en række parametre. Og præcist hvor mange penge, det hele drejer sig om, vides ikke. Beløbene er nemlig fortrolige mellem Divisionsforeningen og de 14 klubber.

Læs også Randers FC-formand forlader klubben efter otte år

Pengene fordeles fra følgende fire puljer:

Solidaritetspuljen. Alle 14 klubber får en lige stor del af den samme pulje.

TV-puljen. Hvor attraktive har klubberne været i forhold til tv-kampene, altså hvilke klubber har flest gange være tv-stationernes førstevalg, andetvalg og så videre. Her får klubberne med flest kampe som førstevalg selvsagt den største portion af millionerne.

Kamppuljen. Her præmieres klubberne for hver sejr og hvert uafgjort resultat, de har fået hidtil i sæsonen.

Placeringspuljen. Hver af de 14 klubber får en pose penge, hvor størrelsen er direkte afhængig af, hvor de øjeblikkeligt er placereret efter de første 13 runder. Ifølge tal, som Ekstra Bladet i forrige sæson udlagde som de officielle, var der en forskel på mellem 200.000 og 300.000 kroner pr. placering, du rykker frem eller tilbage i tabellen, med undtagelse af top 3, der får de langt største stykker af kagen.

I år er der som bekendt to hold ekstra i Superligaen, og dermed er der to hold mere til at dele pengepuljen. Divisionsforeningen oplyser, at der i den forbindelse er blevet skruet lidt i de forskellige puljer, så fordelingen stort set er, som den plejer at være. 

HUSK AT DU KAN HØRE FODBOLD MED HORUP SOM PODCAST. DU FINDER DEN BÅDE PÅ ITUNES OG PÅ SOUNDCLOUD.

Ifølge tallene fra Ekstra Bladet modtog sidstepladsen i forrige sæson efter sigende 200.000 kroner, 11.-pladsen fik 400.000, 10.-pladsen 700.000 og så fremdeles. Alle de fire østjyske klubber kan potentielt flytte sig i opad tabellen i den kommende weekend, og dermed få flere penge i klubkassen.

Vi giver her et overblik over, hvordan situationen kan se ud for de østjyske Superliga-mandskaber, når pengene skal fordeles:

 

På Søholt i Silkeborg følger direktør Kent Madsen selvfølgelig nøje med i, hvordan det kan påvirke den slunkne klubkasse, når 13.-runde er færdigspillet.

- I en fodboldklub er der jo en del gynger og karusseller, og en af de større karruseller er tv-pengene, siger han og fortsætter.

- Men jeg kan ikke sige andet, end at betydningen er ganske stor.

Silkeborgenserne kan i realiteten rykke helt op på en 9.-plads, men Kent Madsen vil være glad, hvis blot klubben formår at bevare den nuværende 12.-plads. Lørdag skal holdet nemlig en tur til København, hvor topholdet FCK venter.

- Vi vil rigtig gerne holde vores 12.-plads. Vi budgetterer jo ikke med et resultat i Parken, så for vores vedkomne, handler det om, at OB ikke får point i Randers. Så for en stund er jeg Randers-fan, siger Kent Madsen med henvisning til OB, der ligger ét point efter i tabellen.

 

Som direktør i en fodboldklub bliver der holdt et ekstra øje på tabellen, når man nærmer sig den runde, hvor der udbetales de såkaldte tv-penge. Således også i AGF.

- Det ville da være uansvarligt, hvis vi ikke tænkte over det. Så det er da noget, vi har brugt landsholdspausen på at kigge på, siger Jacob Nielsen.

AGF ligger et godt stykke under den 6.-plads, som målsætningen lyder på. Aarhusianerne kan dog komme tættere på, hvis de besejrer Horsens, og Viborg og Nordsjælland samtidig smider point, og kan dermed også få en større sum ind på kontoen.

- Vi havde jo i denne periode budgetteret med, at vi ville ligge i top 6, og det er vi jo nu sikre på, at vi ikke kommer til. Og det betyder jo så, at vi ikke får de penge, vi havde budgetteret med, siger AGF-direktøren, der dog pointerer, at de manglende indtægter ikke får konsekvenser for forretningen.

 

AC Horsens opererer med det nok mindste budget i hele Superligaen, og derfor vil hver en krone falde på et særdeles tørt sted. Men som oprykker var der næppe mange, der havde spået, at horsensianerne ville ligge, hvor de gør halvvejs igennem grundspillet, nemlig på en 8.-plads. Og da Viborg er fem point efter, er den position altså allerede sikret.

- Vi kan jo kun forbedre vores placering, så det er jo rigtig positivt, lyder det fra direktør, Kristian Nielsen, der dog ikke tør gætte på, hvor mange penge der havner i Horsens.

- Det er umuligt at sige hvor meget, vi får. Placeringen har selvfølgelig en betydning, men det betyder også noget, hvor mange sejre og uafgjorte, man får. Og så spiller det også ind, hvor attraktiv du har været i forhold til tv-kampene, og der er vi – i hvert fald indtil videre – ikke den mest attraktive, lyder det fra direktør Kristian Nielsen.

 

Den bedst placerede østjyske klub er Randers FC. Med en 5.-plads ser det ganske fornuftigt ud rent sportsligt, og hvis den placering holdes efter weekenden, kan Randers FC altså se frem til en god portion lommepenge, når 13.-spillerunde er overstået.

- Hvis vi beholder vores femteplads, så opfylder vi jo vores målsætning om at havne i Top 6. Og dermed opfylder vi jo altså både de sportslige og de økonomiske målsætninger på nuværende tidspunkt, siger Michael Gravgaard, direktør i Randers FC.