Vil sætte en stopper for larm og hærværk

Politikerne overvejer et permanent beredskab og overvågning for at undgå hærværk begået af unge i Favrskov Kommune.

Larm, alt for høj musik, ekstraordinært svineri og hærværk var blot nogle af de ord, som klæbede sig til Hammel i sommeren 2021, hvor unge raserede flere områder. 

Balladen, der var værst ved de lokale Hammel-folkeskoler Søndervangskolen og Skovvangskolen, nåede et niveau, så myndighederne og politiet reagerede på det.

For at problemerne ikke skal gentage sig, har politikerne i Favrskov Kommune nu besluttet at afsætte én million kroner til forebyggende initiativer. 

- Det er en start. Det er et ret stort beløb, og så må tiden vise, om det er nok, siger Flemming Nørgaard (V), formand for Børne- og Skoleudvalget i Favrskov Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Balladen er blandt andet foregået ved Søndervangskolen i Hammel.
Balladen er blandt andet foregået ved Søndervangskolen i Hammel. Foto: Google Street View

En million kroner skal stoppe balladen

Ifølge lederen af Ungdomsskolen Favrskov og af SSP-arbejdet i Favrskov Kommune er det på høje tid, at området bliver prioriteret økonomisk.

- Det seneste par år har vi klaret opgaverne med de midler, vi nu en gang havde, så vi er glade for det, siger leder Palle Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Han fortsætter:

- Det var forholdsvist slemt sidste sommer, og det skabte utryghed og uro for naboerne, siger Palle Andersen.

quote Det var forholdsvist slemt sidste sommer, og det skabte utryghed og uro for naboerne

Palle Andersen, leder af Ungdomsskolen Favrskov og af SSP-arbejdet i Favrskov Kommune

Ifølge formanden for Børne- og Skoleudvalget i Favrskov Kommune, Flemming Nørgaard skal den kedelige udvikling vendes gennem et øget samarbejde med ungdomsskolen og SSP.

- Modsat tidligere bør det være mere tydeligt, hvor folk kan henvende sig, når problemerne opstår. Vi bør have et beredskab til den slags, siger Flemming Nørgaard.

Indtil videre er det ikke endeligt besluttet, hvordan pengene skal bruges, men i de områder som er særligt problematiske, kan overvågning være en løsning, mener han.

Ved at bruge én million kroner forsvinder problemerne så?

- Jeg tør ikke garantere, at det er penge nok, siger Flemming Nørgaard.

Natteravnene Hadsten-Hinnerup var sidste sommer på tur for at hverve medlemmer.
Natteravnene Hadsten-Hinnerup var sidste sommer på tur for at hverve medlemmer.

Udfordring at rekruttere medarbejdere

Smadrede glasflasker, larm og hærværk i de sene aften- og nattetimer er ikke de bedste salgsargumenter, når Palle Andersen leder efter nye medarbejdere til at varetage opgaven med at etablere et beredskab.

- Det er vanskeligt at finde medarbejdere, der gider at arbejde hver fredag og lørdag. Det er en svær opgave at løse. Særligt i sommermånederne, hvor mange jo gerne vil holde ferie med deres familier, siger Palle Andersen.

Han mener, at beredskabet ikke kan stå alene. Både lærerne i folkeskolerne og især forældrene har et særligt ansvar, hvis tendensen skal vendes, mener ungdomsskolelederen.

- Det er ikke okay at genere andre mennesker, som vi har set det i løbet af sommeren. Forældrene skal have en stærkere bevidsthed om, hvordan de unge kan finde på at opføre sig, siger han.

Den afsatte million kroner skal fordeles med halv million om året frem til udgangen af 2023.

261414-0bef25a5.jpeg
261414-0bef25a5.jpeg
partibogstav v
Venstre Favrskov kommune
Flemming Nørgaard
Født 30/1/1964 , politikommissær