Vi skal lære af Voldumcentret: Vigtigt med fælles køkken
I Østjylland ønsker politikerne at skabe storkøkkener på plejehjemmene. Fællesskabet omkring madlavning øger livskvaliteten, lyder det
Det emmer af mad og dufter skønt i det store køkken på Voldumcentret i Favrskov. Her mødes de ældre til fælles madlavning tre dage om ugen og nyder det. Sådan skal det være mange flere steder i Østjylland, lyder det nu.
- Det er rigtig skønt og er med til at skabe liv. Vi bruger køkkenet mange gange om dagen til at lave måltider, snakke om mad og hygge, sige sosu-assistent på Voldumcentret, Anja Lykke Ramussen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Læs også
Det er desværre ikke alle steder, at faciliteterne er til fælles madlavning som på Voldumcentret. Derfor ønsker politikerne i Favrskov at bruge tre mio. kr. på at renovere 12 køkkener, og også andre steder i det østjyske er der et stort ønske om bedre køkkener.
Ved plejeboligerne på Skelager i Aarhus er det flere år siden, at der regelmæssigt duftede af mad fra køkkenet. Nu er det alt for lille til, at de ældre kan blive inddraget.
- Duften af mad stimulerer og giver folk lyst til at spise. Vi vil også gerne producere vores egne råvarer til brug i køkkenet – alt sammen for at få beboerne til at være aktive med at passe og dyrke råvarerne, siger forstander ved plejeboligerne på Skelager, Karen Veje Sørensen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Fredag var ældreminister Thyra Frank (LA) forbi Voldumcentret for at se det gode eksempel, og hun er opmærksom på vigtigheden af at kunne lave mad med de ældre på landets plejehjem.
- Glæden ved mad og ved at kunne dufte den og selv have indflydelse på, hvad der skal spises, det er uendeligt vigtigt, lyder det fra ministeren.
Du kan se mere fra Voldumcentret i indslaget øverst på siden. Her kan du blandt andet, hvad de ældre selv mener om køkkenet.