V vil betale forældre for at passe egne børn

Venstre vil tiltrække børnefamilier med nyt forslag - Enhedslisten mener, at det vil udhule det fælles, kommunale tilbud

Forslaget harmonerer fint med tidens trend om fokus på fleksibiltet og valgfrihed for forældrene, lyder det fra Birgit Liin (V). Foto: Birgit Liin / Kasper Weinstrup - Scanpix

Det skal være muligt at blive betalt af kommunen for at gå hjemme med sin lille pode.

Det oplyser Venstre i Favrskov til TV2 ØSTJYLLAND.  

- Vi vil gerne have, at pengene skal følge barnet. Forældrene ved bedst selv, hvad der er godt for familien, og hvad familiens behov er, siger Birgit Liin (V), der er formand for Børne- og Skoleudvalget i Favrskov Kommune. 

Folk må selv finde ud af, om de har råd til eller ej.

Birgit Liin, formand for Børne- og Skoleudvalget, Favrskov Kommune

Tilbuddet eksisterer allerede i flere andre østjyske kommuner, og ifølge Birgit Liin er det efterspurgt. 

- Det kan jeg se på de henvendelser, jeg får. Der er et marked for det. Vi vil gerne tiltrække børnefamilier, og så skal vi også kunne tilbyde dem det, de efterspørger, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er stort pres på vuggestuer og dagplejere i Favrskov, og forslaget kan måske tage toppen af presset og samtidig skabe flere valgmuligheder for forældrene, mener Birgit Liin (V). Foto: Søren Bidstrup - Ritzau Scanpix

Kun for direktørfruer?

Birgit Liin mener, at forslaget harmonerer fint med tidens trend om fokus på fleksibiltet og valgfrihed for forældrene.  

Hvis forslaget bliver vedtaget i byrådet, kan de forældre, der gerne vil benytte sig af tilbuddet, højst få et tilskud på 85 procent af den billigste nettodriftsudgift i dagtilbuddet.

Læs også LA: Børn uden vaccine skal ikke i vuggestue eller børnehave

Kritiske røster har pointeret, at tilbuddet kun kommer 'direktørfruer', der alligevel ville have gået hjemme, til gode. Birgit Liin mener dog ikke helt, at det er tilfældet.

Vi forsøger lige nu at rekruttere nye dagplejere, fordi vi har svært ved at skaffe nok.

Birgit Liin, formand for Børne- og Skoleudvalget, Favrskov Kommune

- Jeg tænker, at det er et spørgsmål om prioritering. De fleste familier vil indrette sig, så de kan klare det økonomisk. Folk må selv finde ud af, om de har råd til eller ej. Det synes jeg ikke, at vi som kommune skal blande os i, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Hvis man ser på nogle af vores nabolande, så har de slet ikke så høj en grad af institutionalisering. Når tilbuddet er brugt med succes i andre kommuner, har jeg svært ved at se nogle argumenter imod det.

Vuggestuer er pressede  

Der er desuden en anden, ganske konkret grund til, at Venstre gerne vil have nogle flere børn i Favrskov til at blive hjemme hos sin mor eller far.

- Vi har et stort pres på vuggestuer og dagplejere. Vi forsøger lige nu at rekruttere nye dagplejere, fordi vi har svært ved at skaffe nok. Vi kan ikke tage hele presset af området, det er urealistisk, men forslaget kan måske tage toppen og samtidig skabe flere valgmuligheder for forældrene, siger Birgit Liin til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Borgmester genkender ikke Kaffegals kritik af Favrskov Kommune

En anden bekymring i forhold til forslaget har været, at det kan give sociale slagside, når det gælder mennesker med anden etnisk baggrund end dansk.

- Vi taler meget om ghettoer og et hensyn til, at man skal lære sproget. Men dagtilbudsloven siger, at man skal have boet i Danmark i syv ud af de seneste otte år, og at forældrene skal kunne tale dansk for at benytte tilbuddet. Der er nogle stopklodser i lovgivningen, siger Birgit Liin til TV2 ØSTJYLLAND.

Enhedslisten: Forslag vil udhule det fælles tibud

Når Venstre på tirsdag præsenterer partiets forslag på et byrådsmøde i Favrskov Kommune, skal Birgit Liin ikke vente opbakning fra Enhedslisten.

- Jeg vil stemme imod forslaget. Det er ud fra en principiel betragtning om, at det vil udhule det fælles tibud, som kommunen tilbyder, siger Bodil Kvistgaard Olsen, der er medlem Børne- og Skoleudvalget, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun mener, at Favrskovs børn bliver passet bedst muligt i kommunens institutioner. 

- Det er en bedre løsning for børnene at blive passet i et fællesskab med andre børn og af uddannet personale, mens mor og far går på arbejde, siger Bodil Kvistgaard Olsen til TV2 ØSTJYLLAND.