Ungt par føler sig tvunget til at flytte til Sverige

Et par fra Hinnerup er flyttet til Sverige, for manden kan undgå at blive smidt ud af Danmark. Om et halvt år flytter de tilbage og kan formentlig få opholdstilladelse gennem andre regler.

Udlændingeloven er benhård på mange punkter. Det har et ungt par fra Hinnerup måtte sande. For nylig valgte de at flytte til Sverige. Ellers ville manden med stor sandsynlighed blive udvist til hjemlandet Congo.

Om et halvt år har de planer om at flytte tilbage og søge om en ny opholdstilladelse. De forventer dermed at kunne blive familiesammenført.

quote Det er da latterligt, at vi ikke bare kan blive boende i Hinnerup. Vi er som familie selvforsørgende. Jeg arbejdede 48 timer om ugen.

Elisabet Nørgaard

Til den tid søger de via de såkaldte EU-regler, som er en del mere lempelige end de danske.

- Det er da latterligt, at vi ikke bare kan blive boende i Hinnerup. Vi er som familie selvforsørgende. Jeg arbejdede 48 timer om ugen, vi har ingen gæld og har ikke brug for systemets hjælp, siger Elisabet Nørgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Nu bor familien i Göteborg i Sverige, hvor de forventer at blive det næste halve år.
Nu bor familien i Göteborg i Sverige, hvor de forventer at blive det næste halve år. Foto: Privat

Så ingen anden udvej

Under missionsarbejde i Afrika fandt hun sin kommende mand Christian Birindwa Mweze, og de rejste til Hinnerup sammen.

De er blevet gift og har fået to børn. Håbet var, at de kunne slå sig ned i Østjylland og starte en tilværelse sammen der.

Sådan skulle det ikke gå.

- Mine forældre bor ved Hinnerup, og vi vil virkelig gerne bo der. Men vi opfylder ikke alle forudsætningerne for, at min mand kan få opholdstilladelse efter de danske regler. Så vi så ingen anden udvej end at flytte, fortæller Elisabet Nørgaard.

VIDEO: Efter en lang og sej kamp kunne Tomas Tordrup fra Skanderborg i februar blive genforenet med sin gravide kone. De kunne først ikke blive familiesammenført, men det var en fejl.

Svært at flytte til et nyt land

Elisabet Nørgaard blev gift med sin mand i Uganda i 2016. Han er fra Congo, men på grund af uroligheder her flyttede han til Uganda. 

I Uganda fik parret deres første barn, som dog blev født i Danmark. De første to år af hendes liv foregik i Afrika, inden familien flyttede til Hinnerup i 2019, og året efter fik de et barn mere. 

Parret har sammen to børn på tre og et år.
Parret har sammen to børn på tre og et år. Foto: Privat

Nu er familien så samlet i Göteborg. 

- Især min ældste datter har lidt svært ved at skulle lære endnu et nyt sprog, og hun kan ikke forstå, at de andre børn ikke kan dansk. Det er altid svært at slå ned i et andet land, vi ville gerne have været det foruden, siger Elisabet Nørgaard. 

- Derfor håber jeg også meget på, at vi ikke skal bo her mere end det halve år. 

Bruger retten til at bevæge sig frit

I Sverige skal de så tage varigt ophold, hvilket skal bevises ved at gemme kvitteringer, få svenske bankkonti og svensk sygesikringsbevis.

Men der er ikke tale om en decideret finte eller et hul i loven, lyder det fra en advokat med speciale i udlændinge- og asylret.

quote Nogen vælger at få en dækadresse i udlandet for på den måde at komme uden om de danske regler, men det kan give bagslag.

Helle Holm Thomsen, advokat

- Det er EU-regler om fri bevægelighed, som parret benytter sig af. Som dansk statsborger kan du altid tage til et andet land for at arbejde og få familien med, siger advokat Helle Holm Thomsen til TV2 ØSTJYLLAND.

- Nogen benytter sig så af reglen om fri bevægelighed til at komme uden om de danske regler, fortsætter hun.

Er ikke ukompliceret

Når så de har bosat sig i eksempelvis Sverige, har fået arbejde og har haft permanent ophold i landet i en periode, kan de benytte sig af samme regler, når de flytter tilbage igen.

Men det er ikke helt ukompliceret, og der er stadig risiko for at få afslag på opholdstilladelse i Danmark.

- De skal være virkelig indforstået på at etablere sig i Sverige og skal have reelt ophold. De får afslag, hvis ikke de kan bevise det. Nogen vælger at få en dækadresse i udlandet for på den måde at komme uden om de danske regler, men det kan give bagslag, siger Helle Holm Thomsen.

Ingen krav om længde

Ifølge advokaten er der ikke nedskrevne regler for, hvor længe en familie skal bo i et andet land, før de kan vende tilbage og søge om opholdstilladelse efter EU-reglerne.

I familien fra Hinnerups tilfælde er planen et halvt år i Sverige.

quote Danske statsborgere får ikke en fair chance for at bo i deres eget fædreland. Det er helt skørt.

Andreas Steenberg, folketingsmedlem, RV

Under alle omstændigheder synes folketingsmedlemmet Andreas Steenberg (RV), at det er meningsløst det, som familien er tvunget til.

- Danske statsborgere får ikke en fair chance for at bo i deres eget fædreland. Det er helt skørt, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Andreas Steenberg mener, der bør kigges på reglerne for familiesammenføring, så alle ansøgninger ikke bliver vurderet på samme måde.
Andreas Steenberg mener, der bør kigges på reglerne for familiesammenføring, så alle ansøgninger ikke bliver vurderet på samme måde.

'Vil jo ikke nasse på systemet'

Andreas Steenberg mener, at der skal skelnes mellem dem, der ender i Danmark sammen på grund af kærlighed og dem, der med hans ord bare vil "nasse på systemet".

I det konkrete tilfælde har ægteparret kunne forsørge sig selv.

- De skal ikke kunne modtage kontanthjælp, så skal opholdstilladelsen bortfalde. Men hvis parret kan klare sig selv og endda bidrage økonomisk til Danmark, så skal de have lov til at blive. Det mener jeg, lyder det fra Andreas Steenberg.

Hvert år er der 6-700 danske statsborgere, som får afslag på familiesammenføring med en udenlandsk ægtefælle.

Afslaget kan skyldes forskellige ting som ægtefællens uddannelsesniveau, engelsk-kundskaber og parrets samlede indtægt. 

Forsvarer stramme regler

Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Rasmus Stoklund, mener, det er vigtigt med stramme regler for familiesammenføring. 

Og der er efter hans mening nødt til at være ens regler for alle. 

- Vi skal ikke være en magnet for asylpar fra hele verden. Derfor synes jeg, det er godt med stramme regler. Og der er altså stadig mange, som bliver familiesammenført i Danmark, siger Rasmus Stoklund til TV2 ØSTJYLLAND. 

quote Tallene viser desuden, at reglerne ikke bliver misbrugt.

Rasmus Stoklund, udlændinge- og integrationsordfører, Socialdemokratiet

Han ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag, men mener ikke, at det er noget stort problem, at et par vælger at tage til for eksempel Sverige for så at rejse hjem igen senere. 

- Der er også andre kriterier, som skal opfyldes, end at man har boet i et andet land. Tallene viser desuden, at reglerne ikke bliver misbrugt, siger folketingsmedlemmet. 

Mest læste

Mere fra Favrskov

Soundbox Soundboks Anlæg højtaler Musik Botanisk Have Støj

Regler for soundbokse skærpes: Nu skal der være ro alle dage klokken 20.00

krukken_randers.jpg

play Skaberen af Randers’ ikoniske kobberkrukke er død

Skærmbillede 2021-06-17 kl. 20.06.13

play Mindeværdig kamp: Danmark taber i Eriksen-hyldest

202485714_530418468305364_6297141153694246627_n

play VIDEO: Østjyske fodboldfans i rørende hyldest til Eriksen

20200325-134454-2-1920x1279we

Rejserestriktionerne lempes markant - danskerne kan tage på sommerferie i hele EU

jonas sloth fjernvarme laurbjerg

Familie spildte 60.000 kr. på den billigste løsning: Nu stiger priserne