Tvang fra kommunen – flere små vandværker har fået nok

Favrskov Kommune vil tvinge alle kommunens vandværker sammen i en forening for at sikre rent drikkevand. Men det skaber frustration blandt flere små vandværker.

01:23

Bjarne Nielsen fra Granslev Vandværk.

For at sikre, at der også kommer rent vand ud af vandhanerne i fremtiden, vil Favrskov Kommune samle samtlige vandværker i én forening.

- Det er en god ide, fordi det er en fælles opgave, som vandværker, at sikre rent vand og drikkevand, siger Anders G. Christensen (V), der er formand for Miljø- og Teknikudvalget i Favrskov Kommune.

Læs også Giftfund giver dyrere drikkevand

Det er dog ikke alle vandværker, der er lige begejstrede. Ud af kommunens 47 vandværker er fire af de mindre vandværker modstandere af kommunens nye tiltag, da det vil koste dem ekstra penge.

Det er fuldstændig urimeligt, at vi skal betale til det.

Bjarne Nielsen, Granslev Vandværk

En af dem er Bjarne Nielsen fra Granslev Vandværk.

- De siger jo, at vi skal stå sammen alle sammen og stå stærkest muligt. Men de tænker ikke på, at det også har nogle konsekvenser for de små vandværker, siger kasserer i Granslev Vandværk, Bjarne Nielsen.

Anders G. Christensen (V) mener ikke, at det er urimeligt, at de mindre vandværker betaler til fællesskabet. Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

Dyrere for forbrugerne

Som en del af samarbejdet skal der opkræves flere penge fra forbrugerne, hvilket svarer til to kroner pr. kubikmeter vand.

Det har den konsekvens, at de penge, vi samler ind, går til de store vandværker.

Bjarne Nielsen, Granslev Vandværk

Disse penge skal gå til en samlet pengepulje, som vandværkerne kan søge penge fra, hvis der skal laves grundvandsbeskyttende tiltag.

Granslev Vandværk leverer vand til i alt 68 forbrugere.

Men ifølge Bjarne Nielsen og Granslev Vandværk er der ingen gevinst i at indgå i foreningen, da vandværket altid har klaret sig selv og lever op til myndighedernes krav.

- Vores boring er placeret lige her nede i et moseområde, hvor der aldrig kan forurenes. Så vi har ikke nogen mulighed for at få penge til forbedring. Så det er fuldstændig urimeligt, at vi skal betale til det.

Læs også Pesticider truer drikkevand i Syddjurs: Fundet på tre vandværker

Anders G. Christensen (V) mener ikke, at det er urimeligt, at de små vandværker bidrager til fællesskabet.

- Det handler jo om en fælles indsats. Vi kan se i en større skala, at en række vandværker får udfordringer med at sikre rent drikkevand, og det handler om at fremtidssikre drikkevandet, siger han og tilføjer:

- Vi kan ikke give fremtidsgarantier. Det kan godt være, at de kan det på Granslev Vandværk, men de ved jo ikke, hvad de kan blive ramt af i fremtiden. 

En anden ide

Hvis det stod til Bjarne Nielsen, skulle pengene i stedet fordeles på en helt anden måde. 

De fire vandværker, der ikke vil være med i den fælles forening, leverer vand til tre procent af forbrugerne i Favrskov Kommune, siger udvalgsformanden.

- Det har den konsekvens, at de penge, vi samler ind, går til de store vandværker. Vi ville meget hellere have, at vi kunne samle penge ind og beholde dem på vores egen konto. Så kan vi klare os selv, og det har vi kunnet indtil nu.

Ifølge formanden for Miljø- og Teknikudvalget er det vandværkerne selv, der har fundet på idéen, og flere andre kommuner har henvendt sig, da de synes, at idéen er god.