Tillod kød trods listeria-fare

Ekspert: Uforsvarligt

Foto: Colourbox

Tonsvis af pålæg fra producenten Delika i Hammel er som produkter fra Jørn A. Rullepølser blevet trukket tilbage fra supermarkederne for at begrænse den listeria-skandale, der hidtil har kostet mindst 13 livet.

Men metroxpress kan i dag fortælle, at Fødevarestyrelsen har accepteret, at Delika kunne undlade at trække et parti svinekoteletter tilbage, selv om de var udskåret det sted på Delikas fabrik, hvor der blev fundet listeria.

- Der er tale om udskårne ferske koteletter, som er solgt til en distributør et sted i Danmark, fortæller Delikas kvalitetsansvarlige, Henrik Andersen til metroxpress.

Han vil ikke afsløre, hvor de er solgt.

- Det er uforsvarligt. Det kød burde være trukket tilbage af Fødevarestyrelsen, der om nogen ved, at selv om koteletter skal steges for at dræbe listeria, så begår folk farlige fejl under tilberedningen, siger lektor i fødevarevidenskab Michael René til metroxpress.

- Ja, det parti burde også være trukket fra markedet, for meget kan gå galt, siger fødevareekspert, bromatolog Orla Zinck.

Men Fødevarestyrelsens specialkonsulent Annette Perge afviser kritikken og siger, at det er uproblematisk, at der er listeria i ferskt kød - så længe det varmebehandles ordentligt.

- Men for spiseklart kød - eksempelvis pålæg - kan det være meget alvorligt, hvis der er tale om en produkt, hvori bakterien kan vokse.

Hun siger, at koteletterne er risikofrit at spise, når man sørger for at holde det adskilt fra spiseklare produkter, så de ikke forurenes, og kødet varmebehandles tilstrækkeligt.

- Men sådan behandler forbrugerne jo langtfra altid kød, siger Michael René.

Delika oplyser, at stikprøver af koteletter viste, at de var uden listeria.

Kilde: Metroexpress