Tidligere fange genser kz-stykke

Tjekkiske Jana Urbanova overlevede sit ophold i Theresienstadt

04:20

1 af 2

Som otteårig deltog Jana Urbanova i musicalen 'Terezins Ildfluer' for at underholde sine medfanger.

Musicalen blev opsat i den berygtede koncentrationslejr Theresienstadt i Tjekkiet under Anden Verdenskrig. En lejr, der endte med at have titusindvis af liv på samvittigheden.

I dag - 70 år efter - fik Jana Urbanova så mulighed for at gense samme musical, som hun selv spillede med i. Denne gang under helt andre forhold, end det var tilfældet i marts 1945.

Det skete på Hadbjerg Skole i Favrskov Kommune, hvor 100 elever fra de mellemste klasser har fået mulighed for at genoplive musicalen. Opsætningen er på mange måder historisk. Det er første gang siden krigen, at den er blevet vist i Europa.

Se også: Opfører musical fra kz-lejr

Her til aften havde forestillingen så premiere i Hadbjerg - med deltagelse af Jana Urbanova, som var særligt inviteret. Hun taler ikke engelsk og havde derfor en tolk med til at oversætte for sig:

- I dag kan vi mindes børnene fra Theresienstadt og forhåbentlig vil det aldrig gentage sig igen, genfortæller Jana Urbanovas tolk til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Musicalen blev for første gang vist i 1943 i Theresienstadt. Først med underholdning for øje, men senere også som propaganda for nazisterne, når der kom besøgende til lejren.

Jana Urbanova fik en rolle i musicalen to år efter den første forestilling, fordi de medvirkende ikke længere opholdt sig i lejren:

- Børnene, som havde spillet med i de to første år, var blevet transporteret til koncentrationslejre og var døde på det tidspunkt. Det er en meget trist historie.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) og den tjekkiske ambassadør i Danmark, Jiri Brodsky, var blandt tilskuerne til aftenens forestilling.

'Terezins Ildfluer' blev genopført for første gang nogensinde i USA i 2013.

Du kan se hele interviewet med Jana Urbanova, som blev optaget kort før aftenens forestilling, i videoen øverst i artiklen,