Støjberg: Flygtninge har ikke ret til ferie

Integrationsminister Inger Støjberg mener ikke, at flygtninge uden arbejde skal have ret til ferie.

01:56

Flygtninge har ikke ret til ferie, hvis ikke de har noget arbejde. Sådan lyder nye regler, der træder i kraft 1. juli. Integrationsminister Inger Støjberg (V) mener ikke, at man skal lempe de nye regler.

- Som flygtning har man ikke ret til ferie, og det får man altså heller ikke, siger Inger Støjberg til TV2 ØSTJYLLAND.

En af de familier, der rammes af de nye regler er familien Hamo, der kom til Danmark fra Syrien for tre år siden. Det er ikke lykkedes forældrene at finde arbejde i deres tid i Danmark.

- Jeg synes, det er svært, for mange danskere har heller ikke arbejde. De kan ikke finde nogle job her, siger Abdalla Hamo, der bor i Favrskov kommune sammen sin kone og tre børn.

I øjeblikket er Abdalla Hamo i praktik og i sprogskole fem dage om ugen fra klokken 8.15 til klokken 14. Og sådan kommer ugerne også til at se ud hen over sommeren, selvom børnene har sommerferie fra skolen.

Synd for børnene

Når de nye regler træder i kraft, betyder det, at flygtninge som Abdallah Hamo vil modtage halvt så mange penge, som nu. Og det eneste måde at optjene ret til ferie er gennem arbejde. Det vil sige, at arbejdssøgende flygtninge ikke har ret til at holde sommerferie med børnene.

- Jeg synes, det er synd for børnene. Når man kommer tilbage i skolen, så er det første spørgsmål fra læreren: Hvad har du lavet i sommerferien? Hvad skal han sige? Jeg har været i SFO eller i klubben. Hvorfor? Børn forstår jo ikke politik, siger Abdalla Hamo, der drømmer om at finde et arbejde.

- Så skal jeg ikke tænke mere på kontanthjælp, sommerferie og de nye regler, siger Abdalla Hamo.

For børnenes skyld bør man give flygtningene to ugers ferie mener socialdemokratisk borgmester i Favrskov kommune, Nils Borring.

- Der er en grund til de er her. De flygter fra krig og ødelæggelse, siger Nils Borring.

- Jeg synes, man skal stille krav til dem – naturligvis skal man det. Men jeg synes godt man kan give den mulighed – og der tænker jeg primært for børnene – at man kan holde lidt ferie sammen. Det tror jeg også, børnene har brug for og det har forældre selvfølgelig også, siger Nils Borring.

Folk på kontanthjælp er jo heller ikke ude på arbejdsmarkedet, men de har jo alligevel ret til ferie. Hvorfor skal flygtninge så ikke have det?

- Der er altså meget stor forskel på, om man har boet i landet i mange år eller om man er kommet hertil som flygtning. Jeg synes ærlig talt, det er lidt utaknemmeligt, siger Inger Støjberg til TV2 ØSTJYLLAND.