Skoler tager kampen op mod snus hos eleverne

Mange unge har fået smag for det stærkt vanedannende rusmiddel snus. Det er blandt andet et problem på flere østjyske efterskoler

01:58

Nogen synes, at det er klamt, at det lugter grimt og smager dårligt. Men der er altså også rigtig mange, der har fået smag for tobakstypen snus. Det oplever man på flere østjyske efterskoler, hvor ledelsen har været nødsaget til at lave deciderede retningslinjer mod snus og arrangere frit lejde-dage.

Et af de steder er Gudenådalens Efterskole i Ulstrup.

Jeg har haft nogle venner, der har gjort det, og som har fået det vildt dårligt bagefter, og så lugter det også sindsygt ringe, synes jeg.

Valdemar Berg, elev

- Som alle andre uddannelsessteder har vi udfordringer med, at det kommer og går. Så indimellem har vi snus i huset. Jeg tror, at det er naivt at tro andet, siger forstander på efterskolen, Jesper Emil Sørensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Flere af de unge elever kender da også til kammerater, der har prøvet snus.

Læs også Farvel og tobak: Børn og unge skal droppe smøgerne

- Jeg har haft nogle venner, der har gjort det, og som har fået det vildt dårligt bagefter, og så lugter det også sindsygt ringe, synes jeg, lyder det fra Valdemar Berg.

- Mange af mine venner gør det, men jeg føler ikke noget pres for også at prøve det. Jeg synes også, at det er klamt, supplerer Mia Rosendal Steen.

Alligevel synes forstanderen, at snus let kan blive et problem. For udover at snus går ud over de unges helbred – ifølge Kræftens Bekæmpelse er der mange kræftfremkaldende stoffer i snus – så skader det sammenholdet på efterskolen.

Vi fandt noget snus hos en, og så sagde vi, at elevernes kontaktlærer kom rundt, og så kunne man aflevere det, man havde.

Jesper Emil Sørensen, forstander

- Det kan ødelægge fællesskabet på den måde, at nogen ved, at der er nogen andre, som tager det eller har det. Og så går man med en viden omkring det, og det kan man få ondt i maven af, siger Jesper Emil Sørensen.

Frit lejde på skolen

Skolen har derfor gjort meget for at holde snus væk fra eleverne. Blandt andet en frit lejde-aktion.

- Vi fandt noget snus hos en, og så sagde vi, at elevernes kontaktlærer kom rundt, og så kunne man aflevere det, man havde. Så regnede vi ligesom med, at der var ryddet op i det, forklarer forstanderen.

00:24

Efterskoleforeningens formand, Troels Borring, mener, at det er vigtigt at sætte ind over for snus. 

Luk video

Hvis en af eleverne alligevel bliver taget med snus den dag i dag, så falder der først en advarsel, og siden kan det blive til værre sanktioner.

Det er især blandt drengene, at snus er populært, og det kan være grundet gruppepres, mener Mia Rosendal Steen.

Læs også Østergaard om unges hash-lyst: Det er stadig farligt

- Det er mest drengene, og det er nok gruppepres – for at være en del af et fællesskab, så gør de det også, siger hun.

Udover Kræftens Bekæmpelse advarer blandt andre Tandlægeforeningen, Hjerteforeningen og Sundhedsstyrelsen mod brug af snus.  

I videoen øverst i artiklen kan du se mere fra Gudenådalens Efterskole. Herunder fortæller chefkonsulent hos Hjerteforeningen Simon Rask mere om konsekvenserne af et snus-forbrug:

02:02 Luk video