Skoler tager kampen op mod snus hos eleverne

Mange unge har fået smag for det stærkt vanedannende rusmiddel snus. Det er blandt andet et problem på flere østjyske efterskoler

Nogen synes, at det er klamt, at det lugter grimt og smager dårligt. Men der er altså også rigtig mange, der har fået smag for tobakstypen snus. Det oplever man på flere østjyske efterskoler, hvor ledelsen har været nødsaget til at lave deciderede retningslinjer mod snus og arrangere frit lejde-dage.

Et af de steder er Gudenådalens Efterskole i Ulstrup.

quote Jeg har haft nogle venner, der har gjort det, og som har fået det vildt dårligt bagefter, og så lugter det også sindsygt ringe, synes jeg.

Valdemar Berg, elev

- Som alle andre uddannelsessteder har vi udfordringer med, at det kommer og går. Så indimellem har vi snus i huset. Jeg tror, at det er naivt at tro andet, siger forstander på efterskolen, Jesper Emil Sørensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Flere af de unge elever kender da også til kammerater, der har prøvet snus.

- Jeg har haft nogle venner, der har gjort det, og som har fået det vildt dårligt bagefter, og så lugter det også sindsygt ringe, synes jeg, lyder det fra Valdemar Berg.

- Mange af mine venner gør det, men jeg føler ikke noget pres for også at prøve det. Jeg synes også, at det er klamt, supplerer Mia Rosendal Steen.

Alligevel synes forstanderen, at snus let kan blive et problem. For udover at snus går ud over de unges helbred – ifølge Kræftens Bekæmpelse er der mange kræftfremkaldende stoffer i snus – så skader det sammenholdet på efterskolen.

quote Vi fandt noget snus hos en, og så sagde vi, at elevernes kontaktlærer kom rundt, og så kunne man aflevere det, man havde.

Jesper Emil Sørensen, forstander

- Det kan ødelægge fællesskabet på den måde, at nogen ved, at der er nogen andre, som tager det eller har det. Og så går man med en viden omkring det, og det kan man få ondt i maven af, siger Jesper Emil Sørensen.

Frit lejde på skolen

Skolen har derfor gjort meget for at holde snus væk fra eleverne. Blandt andet en frit lejde-aktion.

- Vi fandt noget snus hos en, og så sagde vi, at elevernes kontaktlærer kom rundt, og så kunne man aflevere det, man havde. Så regnede vi ligesom med, at der var ryddet op i det, forklarer forstanderen.

Efterskoleforeningens formand, Troels Borring, mener, at det er vigtigt at sætte ind over for snus. 

Hvis en af eleverne alligevel bliver taget med snus den dag i dag, så falder der først en advarsel, og siden kan det blive til værre sanktioner.

Det er især blandt drengene, at snus er populært, og det kan være grundet gruppepres, mener Mia Rosendal Steen.

- Det er mest drengene, og det er nok gruppepres – for at være en del af et fællesskab, så gør de det også, siger hun.

Udover Kræftens Bekæmpelse advarer blandt andre Tandlægeforeningen, Hjerteforeningen og Sundhedsstyrelsen mod brug af snus.  

I videoen øverst i artiklen kan du se mere fra Gudenådalens Efterskole. Herunder fortæller chefkonsulent hos Hjerteforeningen Simon Rask mere om konsekvenserne af et snus-forbrug:

 

 

Lilli Gyldenkilde Torv

Nyt Horsensbyggeri er kåret til landets værste

blå blink politi politibil patrulje

73-årig var efterlyst: Nu er han dukket op i Hamborg

thumbnail_20210302133659_IMG_1287 (1)

29-årig skabte kaos med vandpistol - nu kommer politiet med en løftet pegefinger

Birgith Hansen ny

play 76-årige Birgith kan ikke længere komme med bussen

2d2a249e-7f1c-4f48-ab8c-19b00de78032

Harald Nyborg advarer mod gamle affugtere, der kan bryde i brand

20210121-172854-L-1920x1280we

Den nye og mere skånsomme næsetest er ankommet - her kan du snart blive testet