Populær juletradition aflyst – nu går by sammen om alternativ

Coronasituationen har aflyst den største turistattraktion i Favrskov Kommune, men nu forsøger borgerne i Hinnerup at skabe et alternativ.

Fredensgade i Hinnerup plejer at være et samlingssted i december. Villavejen forvandles nemlig til et sandt julemekka med tusindvis af lys og masser af pynt. I år er den populære tradition aflyst, men Hinnerup-borgerne er i gang med at skabe et plaster på såret.

For knap 500 har meldt sig ind i gruppen 'Julelys i Hinnerup – vi spreder lys i mørket.'

quote Vi gør det ikke til næste år, hvis der igen kommer lys i Fredensgade. Det er kun en coronating.

Dorthe Pieper, Hinnerup

Tanken bag gruppen er at få så mange som muligt i byen til at tænde julelys, når nu ikke det hele kan være samlet i Fredensgade.

- De fleste af os plejer at være forbi gaden i december med vores familier, men det kan vi så ikke i år. I stedet forsøger vi nu at få alle til at tænde lidt lys på deres matrikel for alligevel at skabe lidt lys i mørket, siger en af folkene bag, Dorthe Pieper, til TV2 ØSTJYLLAND.

Susanne Hjørlund er initiavtageren til Facebook-gruppen, hvor billeder af julelys flittigt deles. Siden er Dorthe Pieper og en yderligere kommet med.
Susanne Hjørlund er initiavtageren til Facebook-gruppen, hvor billeder af julelys flittigt deles. Siden er Dorthe Pieper og en yderligere kommet med.

Tændes 1. søndag i advent

Hele eventet skydes i gang 1. søndag i advent den 29. november kl. 19.45, hvor borgerne opfordres til at tænde lysene.

- Derefter skal lysene så være tændt rundt omkring i Hinnerup, så folk kan gå den tur i gaderne, som de plejer at gå i Fredensgade, forklarer Dorthe Pieper.

Juletraditionen i gaden er aflyst, fordi man frygter at skabe et coronahotspot.

Hvert år besøger omkring 70.000 mennesker fra nær og fjern nemlig Fredensgade.

Mange i Hinnerup har fået julelysene frem.
Mange i Hinnerup har fået julelysene frem. Foto: Privat

Frygter hotspot

- Gaden kan jo ende med at blive et hotspot, så det er af hensyn til os selv og andre, at vi aflyser det. Det er en træls tid, men jeg tror også, man er ved at affinde sig med, at alt ikke er, som det plejer, har en af beboerne, Charlotte Schmidt, tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi håber, tiderne er anderledes til næste år. Vi tager en dag ad gangen, men vi håber for alles skyd, at vi kan tænde lysene næste år, fortsatte hun.

quote Det tager mig cirka tre dage - fra morgen til aften - at gøre klar til det, hvis vejret er godt. Men hvis det regner og blæser, tager det længere tid.

Peter Schmidt, beboer, Fredensgade, Hinnerup

Det håber Dorthe Pieper også. Hun slår nemlig fast, at det nye initiativ på ingen måde skal ses som en konkurrent til Fredensgade.

Drømmen for folkene bag initiativet er, at alle i Hinnerup hopper med på det.
Drømmen for folkene bag initiativet er, at alle i Hinnerup hopper med på det.

Begyndte som drilleri

- Vi gør det ikke til næste år, hvis der igen kommer lys i Fredensgade. Det er kun en coronating, siger hun.

Den store julelys-tradition i Fredensgade begyndte for cirka 20 år siden som et drilleri mellem to genboer. Men gennem årene er det blevet mere og mere omfattende - og nu er 20 husstande med i det.

- Det tager mig cirka tre dage - fra morgen til aften - at gøre klar til det, hvis vejret er godt. Men hvis det regner og blæser, tager det længere tid, sagde en af beboerne, Peter Schmidt, i 2018 til TV2 ØSTJYLLAND.

Susanne Hjørlund er kvinden, der i første omgang tog initiativet til alternativet og dens Facebook-gruppe.
Susanne Hjørlund er kvinden, der i første omgang tog initiativet til alternativet og dens Facebook-gruppe. Foto: Privat

Har vænnet sig til menneskehavet

Hvert år i julen er Fredensgade et stort tilløbsstykke, og det gør da også et indhug i privatlivet for vejens beboere.

- Vi har vænnet os til de mange mennesker, men man kan da godt blive lidt træt af det i løbet af december, hvis man for eksempel har været ude at køre en tur, og vi så skal holde i kø for at komme hjem. Men vi har jo selv skabt det, så vi er selv ude om det, har Peter Schmidt forklaret.

I år behøver borgerne i byen så ikke bekymre sig om lange køer, når de skal hjem.

VIDEO: Sådan ser det ud, når der pyntes op til jul på Fredensgade.