Politiet indstiller efterforskning i sag om Britt Bagers partistøtte

En donation på 100.000 kroner til folketingsmedlemmet Britt Bager er i en tid blevet efterforsket af politiet.

Venstre-politikeren Britt Bagers valgkreds modtog fem donationer á 20.000 kroner fra virksomheder, der har den samme person i ejerkredsen. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Venstres folketingsmedlem Britt Bager har været anmeldt for at overtræde lov om partistøtte. Men Statsadvokaten i Viborg har nu besluttet at indstille efterforskningen. 

Det oplyser Anklagemyndigheden til Ritzau. 

Læs også Statsadvokaten kræver yderligere efterforskning i Britt Bager-sagen

Sagen blev efterforsket, fordi identiteten på donorer, der giver mere end 20.000 kroner i støtte til folketingskandidater, skal oplyses til myndighederne. 

Da Britt Bager op til valget i 2015 modtog 100.000 kroner i valgkampsstøtte, blev ingen af donorernes navne oplyst. 

Britt Bager sagde til TV2 ØSTJYLLAND tilbage i marts 2019, at hun ikke mener, hun har forsøgt at skjule noget, og at hun forholder sig til loven, som den er i dag.  Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Men pengene kom fra fem forskellige virksomheder, som var ejet af den samme person, fordelt på donationer på præcis 20.000 kroner. Det har Politiken via en aktindsigt afdækket. 

Efterforskningen i sagen mod folketingsmedlemmet indstilles, fordi indberetningspligten i 2015 påhvilede partiet og ikke den politiske kandidat.

Det er senere blevet ændret med en lovændring, som trådte i kraft 1. januar 2017.

Læs også Har været åbent i et døgn: Nyt søbad overtegnet med graffiti

"Et hul i loven"

Kritikere mener, at Britt Bager dermed har et hul i loven. Det er nemlig kun når der doneres pengebeløb over 20.900 kroner i partistøtte, at der er krav om at donorens navn kommer til offentlighedens kendskab.

Britt Bager har fastholdt, at hun har fået støtte i overensstemmelse med loven og har ikke villet oplyse navnet på donoren. 

Heller ikke den tidligere formand for Britt Bagers daværende valgkreds i Favrskov har fået oplyst identiteten på donorerne, har han fortalt i interview. 

Også sagen mod lokalforeningen bliver indstillet, fordi Statsadvokaten i Viborg ikke forventer, at en domstol vil finde Venstre i Favrskov Kommune skyldig i manglende indberetning.

Læs også Kvinde fundet død i å er identificeret af familien

Bad politiet om at efterforske sagen yderligere

Sagen blev færdigefterforsket af Østjyllands Politi i december 2019, og anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi sendte i december en færdig indstilling til Statsadvokaten i Viborg, som skulle træffe afgørelsen i sagen.

Men i slutningen af februar bad Statsadvokaten politiet om at efterforske Britt Bager-sagen yderligere.

- Det er en vigtig detalje for sagen, som Statsadvokaten efterspørger, så vi går i gang med det samme. Det kommer ikke til at være særlig tidskrævende for politiet at efterforske det, sagde Jan Østergaard, der er politianklager ved Østjyllands Politi, til TV2 ØSTJYLLAND den 27. februar.

Britt Bager-sagen er blevet efterforsket siden kommunalvalget i 2015. Nu er den afsluttet. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Tilbage i august 2019 skrev Britt Bager følgende i en SMS til TV2 ØSTJYLLAND:

- Jeg er glad for, at politiet kigger på sagen, så det kan blive afsluttet, og indtil sagen er afsluttet, har jeg ikke yderligere kommentarer. Jeg vil lade politiet gøre deres arbejde, skrev Britt Bager.