Mød rågernes nye fjende: Det digitale fugleskræmsel

Ved Kollerup Gods nær Hadsten er der råger i tusindvis, som generer beboerne. En ny opfindelse kan være løsningen på plagen

02:42

Det er langt fra sød musik, når råger invaderer Hadsten. Ved Kollerup Gods skønnes der at være op mod 6000 af fuglen, der hades af mange. Nu findes der et nyt våben i kampen mod dem.

Jeg gør alt, hvad jeg kan for at skræmme dem, kaster sten efter dem, jeg er ligeglad. Jeg hader den fugl.

Benny Madsen, lejer ved Kollerup Gods

Karen Skriver fra firmaet WildDetect i Aarhus vil nemlig med sin 'Bird Alert', der er en lille gul kasse, skræmme fuglene væk.

- Den lytter, når fuglene kommer, og så laver den skræmmelyde, siger Karen Skriver til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Landsby hårdt plaget af råger: - Du kan ikke åbne vinduer og døre

Den intelligente kasse har indbygget højtalere og kan scanne sig frem til, hvilke fugle der er i området og selv finde ud af, hvilke lyde der så skal bruges, for at fuglene bliver skræmt. Brugerne kan så på mobilen følge med i, hvordan det går.

En af dem, der godt kunne bruge hjælp til at få rågeplagen til at forsvinde, er Benny Madsen, som er lejer ved Kollerup Gods.

Bliver ved inden de er væk

- Der er så mange andre steder, de kan sidde i en skov og hygge sig. Hvorfor skal det lige være her, hvor vi bor, siger han og fortsætter:

- Jeg gør alt, hvad jeg kan for at skræmme dem, kaster sten efter dem, jeg er ligeglad. Jeg hader den fugl.

Den bliver ved med at sende skræmmelyde ud, indtil rågerne er væk.

Karen Skriver, direktør WildDetect 

Ofte ender han dog blot med at flytte rågerne til et andet træ i nærheden. Med en langsigtet og massiv indsats skulle den gule kasse 'Bird Alert' angiveligt kunne fjerne rågerne helt og aldeles.

- Den bliver ved med at sende skræmmelyde ud, indtil rågerne er væk, siger Karen Skriver.

Rågerne fra Kollerup Gods blev med maskinen i dag sendt væk for en stund. 

Men erfaringen på godset er så, at man godt kan fjerne råger fra et sted. Men kun få hundrede meter til højre eller venstre.

Ifølge Karen Skriver skal et problem af den størrelse forebygges. Derfor vil det tage et par år at fjerne rågerne helt fra Kollerup.

For nylig fortalte vi også om problemer med mange råger i Mørke på Djursland. Se mere herfra i indslaget herunder, hvor Mørke-borgeren Flemming Hansen fortæller om plagen. Øverst på siden kan du se mere fra Kollerup Gods.

00:57 Luk video