Millioner skal sikre mere energivenlige klubhuse og haller

Politikerne i Favrskov Kommune har besluttet at investere 3,8 millioner kroner i at skabe mere energivenlige selvejende haller og klubhuse

Hinnerup-Badet kan se frem til en ændret belysning. I alt investeres der 318.000 kroner, der ventes at give en årlig besparelse på 68.000 kroner. Foto: Google Street View

Det er nærmest tale om en win-win-win-situation.

Foreningerne kommer til at spare penge, på sigt bliver det en besparelse for kommunen, og så er det mere energivenligt.

Læs også Kæmpe nyt idrætsanlæg på vej: Bliver tre gange så stort

- Man kan godt sige, at der er tre vindere ved det her, siger Steen Thomasen (S), formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Favrskov Kommune.

Bedre for miljøet

Politikerne i Favrskov Kommune har besluttet at investere 3,8 millioner kroner i energioptimering af selvejende haller, svømmehaller og foreningsejede klubhuse i kommunen, og på baggrund af en forundersøgelse er tiltagene nu udvalgt.

Læs også Fra idé til hallen: 100 børn mødes hver lørdag

Det kommer blandt andet til at betyde forbedringer af ventilationsanlæg, lamper, brusere, pumper og toiletter.

- Med investeringen her hjælper vi på alle fronter. Først og fremmest udleder vi mindre CO2, og samtidig hjælper vi foreningerne til en fremtidig besparelse. Dermed kommer det også alle foreningernes medlemmer til gode. Det er en god løsning for alle parter, og jeg er glad for, at vi har mulighed for at støtte alle de, der har deltaget i analysen, siger Steen Thomasen.

01:21

VIDEO: For fire år siden fik to veninder en idé. Børnene i Hadsten skulle mødes og få et sammenhold gennem håndbold. I dag er over 100 børn og forældre med. Se video fra den 8. december her.

Luk video

Derudover forventer kommunen også på sigt at spare penge på tiltagene. De forskellige foreninger modtager nemlig et årligt lokaletilskud, og da deres udgifter til bygningerne ventes at falde ved hjælp af energioptimeringen, falder kommunens udgifter til lokaletilskud ligeledes.

Årlig besparelse på 73.000 kr. i Søften

Ét af de steder, der kan se frem til at blive mere energivenligt, er Søften Kultur- og Idrætscenter. 

Læs også Borgerne i Ulstrup har lavet Østjyllands længste guirlande

Her skal der samlet bruges 220.000 kroner til blandt andet ny belysning i haller og caféområde. Det arbejde ventes at give en årlig besparelse på 73.691 kroner, hvorfor investeringen er 'tjent hjem' på tre år - og de besparelser giver altså flere penge i klubkassen.

Ud over Søften Kultur- og Idrætscenter kan følgende steder se frem til en energioptimering betalt af kommunen:

- Hadsten Kultur- og Idrætscenter
- Hammel Idrætscenter og Svømmehal
- Laurbjerghallen
- Tungelund Aktivitetscenter
- Ulstruphallerne
- Voldum Hallen
- Hinnerup-Badet
- Tungelundbadet

Arbejdet med at energioptimere begynder i 2019 og ventes færdigt senere på året.

Politikerne i Favrskov Kommune har også besluttet at få undersøgt, om det kan betale sig at investere i solcelleanlæg ved Hinnerup Badet, Hammel Idrætscenter og Tungelundbadet. 

Her kan du læse mere om, hvad der mere præcist skal ske de enkelte steder, og hvad den årlige besparelse ventes at blive.