Lis svømmer med andre kræftramte: Der er ikke så meget tabu

Lis Buch går på et svømmehold, hvor svømmerne er nuværende og tidligere kræftramte

01:58

Lis Buch fra Hadsten glæder sig. Hun skal nemlig til at starte op på den nye sæson med sit svømmehold. Det er dog ikke noget helt almindeligt hold, for Lis og alle de andre svømmere på holdet er nemlig kræftramte eller personer, der har overlevet sygdommen.

- Man er mere fri, når man er i en lille gruppe, hvor alle har været udsat for den her frygtelige sygdom. Der er ikke så meget tabu, hverken i omklædningsrummet, eller mens vi nu laver det, vi skal, siger Lis Buch.

Det er noget, jeg glæder mig til. Det giver jo også noget for min krop fysisk, men det giver lige så meget psykisk

Lis Buch

For Lis Buch og de andre svømmere på holdet kan det være grænseoverskridende at skulle gå ind i et omklædningsrum med en masse folk, der ikke kender deres historie.

Læs også Mor til tre er desperat: Jeg dør uden en ny lever

For selvom sygdommen i Lis Buchs tilfælde er væk, så er der stadig ar efter operationerne, og de kan være svære at vise frem. Derfor giver svømmeholdet et frirum for Lis Buch. 

- Jeg tror ikke, jeg ville være klar til at gå ind i et almindeligt omklædningsrum, selvom den operation, som jeg har været igennem med tarmkræft, der kunne man jo godt nok se nogle operationsar, men det var kikkertoperation, så det var ikke ret meget. Men sammen med folk, der er blevet opereret for sådan noget som brystkræft, kunne det være meget grænseoverskridende at gå ind i et almindeligt omklædningsrum, siger Lis Buch. 

Læs også Kræftens Bekæmpelse savner klare svar i sag om sjusk

Svømmeholdet handler ikke bare om motion til kroppen. Det handler også om et fællesskab, hvor medlemmerne forstår, hvad man har været igennem.

- Det er noget, jeg glæder mig til. Det giver jo også noget for min krop fysisk, men det giver lige så meget psykisk, siger Lis Buch.