Kunstværker samler støv i kælder: Kommunen køber stadig nyt

I kælderen på Aarhus Rådhus står der næsten 300 kunstværker og samler støv. Men på trods af det køber kommunen hvert år ny kunst for 300.000 kroner

02:32

For at støtte det lokale kunstnermiljø køber Aarhus Kommune hvert år kunst for 300.000 kroner. Det sker på trods af, at kommunen i forvejen har kunstværker gemt væk i et depot i kælderen på Aarhus Rådhus, hvor ingen kigger på dem.

I kælderen gemmer der sig 274 kunstværker, og det svarer til otte procent af den kommunale kunstsamling.

Der ingen adgang for offentligheden til kunstlageret. Men kommunale kontorer og institutioner som skoler og plejehjem kan frit låne værkerne.

300.000 kroner kunstbudget
Men selv om udbuddet er større end efterspørgslen, har politikerne alligevel købt ny kunst for 300.000 kroner hver eneste år.

Hvad med at bruge det kunst, man har, inden man køber nyt?

- Prøv at forestille dig, at biograferne ikke skulle vise nye film overhovedet, fordi filmrullerne stadig fandtes. Det giver jo ingen mening, siger Aage Rais-Nordentoft (S), der er byrådsmedlem i Aarhus.

Nu foreslår Socialdemokraterne i Aarhus Byråd, at der laves en database over den kommunale kunst, så den bliver lettere at låne. Fremover skal foreninger og steder med offentlig adgang kunne låne kunsten gratis.

Læs også Museum Jorn udstiller værker af verdenskendt kunstner

- Jeg glæder mig til den bankoklub eller lokale bibliotek eller beboerbibliotek henvender sig, siger Aage Rais-Nordentoft, socialdemokratisk byrådsmedlem i Aarhus.

Venstre bakker op om forslaget, og skulle der blive kunst til overs, så vil de give firmaer mulighed for at låne det gratis.

- Jeg synes, der er nogle rigtig spændende kunstværker i blandt, som burde fortjene bedre, end at stå hernede i mørket, siger Hans Skou (V), byrådsmedlem.