Kommune har endelig fået en turistattraktion – 10.000 har besøgt den

Genopførelsen af gravmonumentet Høj Stene har indtil nu været en succes. I hvert fald målt på antal besøgende.

Randers har regnskoven, Syddjurs har Djurs Sommerland, og Norddjurs har Kattegatcentret. Men hvad er der egentlig i Favrskov Kommune? Ja, det vrimler ikke ligefrem med turistattraktioner her.

Indtil oktober i år var den største turistmagnet nok faktisk Fredensgade i Hinnerup, som hvert år til jul besøges af tusindvis af juleglade danskere. Nu har kommunen dog fået et alternativ.

Moesgaard Museums genopførelse af gravmonumentet Høj Stene ved Vejerslev nær Gudenåen har været velbesøgt i de første måneder.

- Vores forsigtige gæt er, at der har været omkring 10.000 besøgende. Det er ret godt og langt over forventning, siger publikumschef på Moesgaard Museum Henrik Hatt til TV2 ØSTJYLLLAND.

Sådan ser udstillingen Høj Stene ud. Publikumstallet på 10.000 skal tages med et gran salt, da Moesgaard Museum måler via en tæller ved en indgang til den udendørs udstilling. Og så lægges en tredjedel oveni, fordi gæsterne kan komme dertil på flere måder.

Populære guidede ture

Moesgaard Museum har dog ikke de store erfaringer med udendørs gratis udstillinger, så der er ikke noget at sammenligne med.

På forhånd var det dog ikke forventet, at så mange ville besøge Høj Stene.

quote Vi har fået en attraktion, som vi ikke rigtig har haft tidligere. Nu går vi i dialog med ejeren af jorden og Moesgaard om forbedringer.

Nils Borring (S), borgmester, Favrskov Kommune

- I efterårsferien havde vi guidede ture derude, og de var populære. Så det kan sagtens være noget, vi gør igen, siger Henrik Hatt, der også satser på, at mange besøger udstillingen i juletiden:

- Timingen er god, fordi stort set alt andet er lukket ned.

Netop muligheden for at lokke flere til med eksempelvis guidede ture er også en, som Favrskov Kommunes borgmester, Nils Borring (S), overvejer.

Høj Stene ligger i et smukt område ved Vejerslev nær Gudenåen.
Høj Stene ligger i et smukt område ved Vejerslev nær Gudenåen. Foto: Favrskov Kommune

I dialog om forbedringer

Han er nemlig begejstret for den interesse, som udstillingen er blevet mødt med.

- Vi har fået en attraktion, som vi ikke rigtig har haft tidligere. Nu går vi i dialog med ejeren af jorden og Moesgaard om forbedringer, siger Nils Borring til TV2 ØSTJYLLAND.

Med forbedringer tænker han helt specifikt på at gøre oplevelsen bedre for de besøgende.

Det kunne være i form af toiletfaciliteter og forplejningsmuligheder.

- Jeg ser også gerne, at vi markedsfører Høj Stene bedre og øger informationsmængden derude. Udstillingen ligger i gåafstand til Kongensbro, så måske kan der ligeledes komme mere fokus på Pramdragerstien, siger Nils Borring.

Nils Borring glæder sig over den nye attraktion i Favrskov Kommune.
Nils Borring glæder sig over den nye attraktion i Favrskov Kommune.

Den ypperste elite

Helt præcist er Høj Stene-udstillingen en kopi af et gravmonument fra omkring år 600 efter Kristi fødsel.

Det består af to til fire meter høje sten placeret i en 80 meter lang spidsoval formation, og det har i gamle dage været brugt til begravelsesritualer.

quote Det er et gravmonument for den ypperste elite, fordi det er det største monument, vi har. Det er oppe i en liga af, at det må være en konge eller dronning.

Lars Krants, afdelingsleder, Moesgaard Museum

Stensætningen er sammen med monumenterne i Jelling, der er flere hundrede år yngre, de største af sin art i hele verden, og det er det første sted, hvor man endegyldigt kan bevise, at det har været brugt som begravelsesplads for en meget magtfuld person.

- Det er et gravmonument for den ypperste elite, fordi det er det største monument, vi har. Det er oppe i en liga af, at det må være en konge eller dronning. Men vi ved ikke, hvad de kaldte sig dengang, har afdelingsleder fra den arkæologiske afdeling på Moesgaard Museum Lars Krants tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.

Mest læste

Mere fra Favrskov

Genrebillede, frisør

Frisørsalon skal holde lukket: Nu klipper Rikke - fuldt lovligt - folk i deres hjem

Skærmbillede 2021-01-18 kl. 16.23.42

Hjemmeskoling er ikke kun skidt: Trine kommer tættere på sine børn

Grenaa Sygehus akutklinik

Akutklinikker genåbner

20180728-135225-a_28mb.jpg

Universitet til udvekslingsstuderende: Genovervej om I vil afsted

politibil

Vanvidskørsel i Aarhus V: Kørte 115 km/t i byzone

minimumsnomeringer Asylgades Børnehus børnehave Skanderborg

Forslag: Gratis flyverdragter til alle pædagoger